Jeden z nich, sympatický padesátník, řídí elektrické přibližovadlo bradou. Jinak je ochrnutý.

Vedle se na vozíku opaluje drobná žena a bránou přijíždí z procházky další klientka Domova sv. Josefa v Žirči. I ta je nechtěný vězeň. Vězeň vlastního těla.

Jediné specializované útočiště pro lidi s roztroušenou sklerózou (RS) v Česku. Poskytuje jim komplexní péči (trvalou i jen dočasnou).

Zřizovatel Domova sv. Josefa je Oblastní charita Červený Kostelec. V barokním „domě“ vzniklo její zásluhou zdravotně sociální zařízení pro 42 klientů. V ČR žije přitom na 15 000 lidí s touto diagnózou!

„Jsem tu třetí rok. Občas jedu na víkend domů, ovšem trvale jsem tady. Bydlel jsem u mámy, ale ta se už o mě nemůže starat. Jsem těžší,“ říká v jídelně šibalsky, avšak s mírným problémem při výslovnosti Jan Udržal z Pardubic.

Tento sparťan sleduje novinky a lze s ním mluvit o všem: jak se cítí mladý chlap, když ho krmí sestry, jak se dostal na elektrický vozík…

Nevyléčitelné, nezvratné!

RS - choroba nevyléčitelná, nevyzpytatelná a nemilosrdná. Proč? Chronické zánětlivé onemocnění nervového sytému poškozuje obaly nervových vláken i vlákna sama, čímž přeruší přenos nervových impulzů.

Jinými slovy dochází k postupnému znehybnění těla, ale mozek pracuje. Svaly jsou „odstaveny“, horší se zrak, je omezena možnost mluvit… A hlava myslí.

„Pacienti vědí, co přijde. Někdo se tomu brání a nemoc samu odmítá, jiný se smíří, třeba víc cvičí a snaží se stadium nehybnosti oddálit. Někdo rezignuje. Jde o chorobu, kterou lze léčit, nikoli vyléčit.