Jako jediné onkologické pracoviště u nás se věnujete nikoli pouze léčbě nádorů, ale snažíte se i pomoci ženám, které trpí padáním vlasů při chemoterapii. Co vás k tomu vedlo?

Onkologických diagnóz přibývá a věková hranice nemocných se snižuje. My se věnujeme pacientkám s karcinomem prsu. Stále častěji jde o ženy v produktivním věku, mnohdy ve vysokých pracovních pozicích. Pro ně je vedle stresoru ze samotné diagnózy mnohdy stejně velkým stresorem ztráta vlasů. Ta skutečnost, že nemoc na nich musí být vidět na první pohled.

Lékaři většinou tento problém bagatelizují. – O vlasy se nestarejte, ty vám zase narostou…

Ano. To bohužel bývá běžné. Jenže já pak tady mám ženy, kterým vysvětluji, co jejich nemoc obnáší a jaké jsou vedlejší účinky léčby. V momentě, kdy zmíním ztrátu vlasů, rozbrečí se úplně nejvíc…

Přijdou po chemoterapii o vlasy úplně všichni?

Záleží na jejím typu. Při karcinomu prsu ano. Dokud jsme neměli DigniCap, vypadaly vlasy naprosto všem.

Jak jste k této „ochlazovací čepici“ přišli?

V Evropě už se používá asi čtyři roky. Jeli jsme se na výsledky podívat do Německa, přiznám se, že jsme tomu moc nevěřili. I my jsme dříve zažili pacientky, které si s sebou nosili nějaké zchlazené čepice a během terapie je používaly, ale vlasy jim stejně vypadaly, protože chlazení musí probíhat za specifických podmínek, naprosto standardizovaně. V Německu už přístroj používali běžně a já na vlastní oči uviděla ženu, která měla pátou chemoterapii a vlasy takřka všechny… Něco neuvěřitelného. Bylo nám jasné, že přístroj musíme mít.

Byl hned zájem ze strany pacientek?

Předčil naše očekávání. Jen se tím potvrdilo to, jak moc je ztráta vlasů bolí. Máme dva přístroje, ke kterým mohou být najednou připojené čtyři pacientky. Je to v podstatě gumová čepice, v ní jsou chodbičky s chladicím médiem a hadice ji spojuje s chladicím přístrojem. Ten médium rovnoměrně ochlazuje přesně na teplotu 5 stupňů. Sezení trvá přibližně pět a půl hodiny – musí se začít půl hodiny před započetím chemoterapie, pak probíhá po dobu chemoterapie a ještě následné dvě hodiny.

Je to nepříjemné?

Pro některé pacientky ano. Není to nic strašného, ale máme i pár žen, kterým to bylo tak nepříjemné, že zchlazování raději ukončily. Citlivější jedince může třeba bolet hlava, mohou pociťovat závrať.

Opravdu pak vlasy nepadají?

Částečně padají také. Někomu vypadá až půlka. Ale pořád to většinou není poznat. Firma uvádí úspěšnost 80 %. Lidem, kteří mají už předtím slabé, mastné, nekvalitní vlasy, padají častěji. Obvykle na temeni, kde bývá pokožka nejteplejší. Občas ale máme ženy, kterým padají hodně, až se divíme, že chlazení stejně podstupují a platí si ho, ale pro ně je důležité, že si nahoru uvážou šátek a alespoň po stranách mají vlastní vlasy.

Čím to je, že po některé chemoterapii vlasy vypadají, a po některé ne?

To je typem chemoterapie. Její toxicitou působící na vlasové kořínky. Třeba u karcinomu střeva k nim bývá šetrnější, u prsu však jde o kombinaci cytostatik, která je tak toxická, že beze zbytku vypadají vlasy všem pacientům.

Vyvíjí se chemoterapie, která by neměla takhle devastující vliv na vlasy?

Obávám se, že se ani vyvíjet nemůže, protože pak by zřejmě neměla dostatečný účinek na nádorové buňky. Vždycky jde o balancování mezi účinkem léčby a mírou toxicity, která je ještě pro organismus únosná.