Diskutujte: Kolik kávy vypijete denně? Jak probíhá váš vlastní „kávový rituál“?

Kavárník Miroslav Remeš tvrdí, že podniků, kde vám nabídnou dobrou a zdravou kávu, je pomálu.

Kde se zrodil sen mít vlastní kavárnu?

To bylo tak... Chtěli jsme investovat do nemovitosti. Až měšťanský dům v Pelhřimově z roku 1902 nás oslovil. A když jsme viděli ty prostory, bylo jasné, že tu bude kavárna. Ne ledajaká kavárna, ale kavárna s duchem a odkazem pro další generace. Kavárna, která nebude podléhat času, která bude stejně tak krásná za 100 let, jen s tou správnou patinou. Kde se mramorová dlažba jen tak neprošlape, dubové obložení nerozpadne a litinové stoly s mramorovou deskou nerozbijí. Jen bude kavárna nádherně stárnout. Rekonstrukce celého domu začala roku 2002. Kavárnu jsme společně s panem architektem Jaroslavem Šustou navrhli v prvorepublikovém stylu. Protože stojí u vstupní brány, k níž před mnoha lety patřilo i předbraní (bylo dávno zbouráno) a celý celek připomínal kolíbku, bylo ono předbraní tak nazváno. Z toho vznikl název naší kavárny. Kavárna Na Kolíbce.

Jak jste dali o „Kolíbce“ poprvé vědět světu?

Reklamním textem a kodexem zároveň ve znění: „Pokládám sobě za čest ctěnému zákaznictvu co nejuctivěji oznámiti, že jsem 1. červencem L.P. 2004 úderem 15. hodiny „Kavárnu Na Kolíbce“ otevřel, a bude povždy mojí snahou, bych svoje ctěné hosty lahodnou kávou, chutnými víny a likéry tu- i cizozemskými, jakožto i dobrými nápoji lihuprostými, co nejlépe obsloužil. Rovněž mi bude potěšením nabídnouti vám znamenité zákusky i další výrobky cukrářské. O hojnou přízeň se prosí a znamená, s veškerou úctou, Miroslav Remeš, kavárník“ A tak začal běh na dlouhou trať.

Kam jezdíte nejčastěji za inspirací? Ve kterých zemích obdivujete kavárny a ostatním byste je doporučil?

Jak je známo, kavárny ve Vídni jsou honosné a líbivé. To ovšem neznamená, že umějí připravit zdravou kávu – espresso a z něj kávové nápoje. Zato v Itálii vám kvalitní espresso připraví kdekoliv – v kavárnách, ve vesnických bistrech, na čerpacích stanicích i doma. Je tam velká nabídka malých soukromých pražíren. Vždy čerstvě pražená káva je u nich prioritou. Komerčním kávám, jejichž zrna jsou suchá, zvětralá a bez původního aroma, se na italské půdě již nedaří.

Mění se podle vašeho názoru nějak zákazníci kaváren? Chodí na kávu mladí lidé?

  • V kavárně podáváme kávu z naší vlastní směsi „remi coffee“ z několika druhů těch nejlepších arabic, kterou máme vždy čerstvě praženou. Což je nejdůležitější faktor pro přípravu zdravé kávy. Espresso – 7 g kávy a 25 ml kávového extraktu obsahuje zhruba 1% kofeinu a má především povzbuzující účinek.

Snažíme se šířit informace o kávové kultuře, lpíme na správném pojmenování. U nás preso ani pikolo nedostanete, neboť taková káva neexistuje. Káva připravená do malého šálku se jmenuje ESPRESSO. Máme fresh mlýnek, čili vždy čerstvě namletá káva. Správně našlehané mléko, chcete-li mléčná emulze, je samozřejmostí. Víme, že pěna patří do vany.
Díky této přípravě a osvětě nás začala navštěvovat více starší generace, která vyměnila českého turka za espresso. Už to je pro nás úspěch. Taktéž k nám chodí spousta studentů. Ti, nejen díky internetu, mají podstatně větší znalosti a přehled. Velice nás těší, když přijdou na „espresso“. Se střední vrstvou je to složitější, neboť stále používají různé panázvy – preso, pikolo, kapůčo, latéčko. Ale i těm neustále a dokola opakujeme, že to není správné pojmenování a s těmito názvy u nás nepochodí.

Jakou kávou z vaší nabídky byste pohostili první dámu republiky, pokud by nechala výběr na vás?

Pakliže by nás navštívila první dáma republiky, první otázkou by bylo, má-li chuť na černou kávu, nebo kávu s našlehaným mlékem. Při první variantě bychom nabídli naše espresso „remi coffee“, podávané na stříbrném tácku, v nahřátém porcelánovém šálku o objemu 25 ml kávového extraktu, s neperlivou vodou pro vypláchnutí chuťových buněk před vychutnáním čerstvě pražené a čerstvě namleté kávy s oříškovou krémou, jež vyniká perfektní vyvážeností acidity a těla, jemnou sladkostí a příjemným aroma s inklinací k ovoci, s nevtíravou a vytrvalou čokoládovou dochutí, s horkým mlékem v mléčence a hořkou čokoládkou. V druhém případě bychom nabídli caffe latte, podávané na stříbrném tácku, v nahřátém porcelánovém šálku, s dvojitou dávkou espressa a mléčnou emulzí, která je lehce nasládlá, sametově hebká a zároveň dokáže posílit v kávě příjemné tóny v celkové chuti, s neperlivou vodou a hořkou čokoládkou.