Diskutujte: Uznáváte tohoto herce? Který z gagů Mr. Beana vás spolehlivě pobaví? Který další komik se vám líbí?

Vyslovíte-li zaklínací formuli Mr. Bean, všichni milovníci televizního humoru si vybaví grimasy a kameňácké vtípky nejpopulárnějšího britského komika posledního dvacetiletí.

Vystudoval Oxford

Atkinson se narodil před šestapadesáti lety v britském Newcastlu a ač byste to možná podle jeho ztřeštěných grimas neřekli, vystudoval prestižní Oxfordskou univerzitu. Z té si odnesl diplom elektroinženýra. Ovšem exaktní věda mu moc neseděla, dal přednost herectví.
Už na Oxfordu potkal scenáristu Richarda Curtise, se kterým napsal a sehrál komediální revue. Ta měla ohromný ohlas, a tak Atkinson ve svých showmanských pokusech úspěšně pokračoval. Začal účinkovat v televizi v legendárním seriálu televize BBC Nikoli zprávy o deváté a sbírat herecká ocenění.
Jeho živá show v londýnském Globbe Theatre byla stále vyprodána a v šestadvaceti letech se stal nejmladším hercem s vlastní one man show v historii londýnského West Endu. To bylo v roce 1981 a tehdy začal s Curtisem pracovat na "situační tragédii" Černá zmije, opět pro BBC. Po večerech hrál na divadle, během dne točil seriály i filmy. My jsme ho mohli vidět například v bondovce Nikdy neříkej nikdy, ve druhém díle Žhavých výstřelů nebo v kněžském taláru v komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb. Na mnoha divadelních a TV pořadech se podílel i jako autor.
Seriály Černá zmije a především Mr. Bean se zařadily k nejúspěšnějším anglickým komikům všech dob. Dnes je "zběhlý elektrotechnik" několikanásobným milionářem, žije v luxusním historickém domě nedaleko Oxfordu se svou asijskou manželkou Sumetrou, která byla uměleckou maskérkou, a dvěma dětmi. Nedávno na premiéře pokračování Johnnyho Englishe představil veřejnosti svou krásnou šestnáctiletou dceru Lily, která připomíná mladičkou Claudii Cardinale a která kráčí v otcových hereckých stopách. Mohli jsme ji vidět třeba v komedii Dovolená Mr. Beana.

Věčné dítě (a pěkně škodolibé)

O své nejúspěšnější postavě Mr. Beana Rowan Atkinson říká, že je to dospělý s duší devítiletého chlapce.

  • "Nejvíc milují Mr. Beana děti, protože se s ním identifikují. On je totiž srdcem dítě. Dospělé zase šokuje jeho neslýchaný způsob jednání. Nemá vůbec společenský cit, neumí se chovat. Nedodržuje žádná pravidla. A je mu to jedno. Vypadá ve svém sáčku s kravatou jako příkladný občan, ale srdcem je anarchista. Neví prostě, jak to ve světě chodí. Všechno kolem je pro něj podezřelé a nepřátelské."

Najdou se ovšem i diváci a hlavně divačky, kteří tenhle druh humoru bytostně nesnášejí a s ním i Mr. Beana. Toho pitvořícího se egoistu, který jedná vždycky tak, aby to přineslo užitek pouze jemu. Přesto právě tahle figurka vynesla jejímu interpretovi a zároveň duchovnímu otci Atkinsonovi nejen obrovskou popularitu, ale samozřejmě i nevídané bohatství. Velkou část věnuje na rozšiřování a udržování své originální sbírky historických automobilů, ale velkorysý je i v charitě. Podporuje celou řadu projektů a také Amnesty International. A to by škodolibý egoista Mr. Bean sotva udělal.

Na nový film s Rowanem Atkinsonem Johnny English II se můžete do kina vypravit od 13. 10. My vám z něj přinášíme ukázku.