Možnosti českých narkomanů byly v 70. letech kvůli železné oponě výrazně omezenější než feťáků na Západě, proto museli přemýšlet, chodit do knihovny a zkoušet. A výsledek se dostavil: vynalezli pervitin v krystalické podobě vhodný k nitrožilnímu užití.

„Roli jsem si skládal ze střípků, které mi Pavel vyprávěl. I to, jak jeho bratra a manželku droga zabila,“ vzpomíná Rostislav. „Nechtěl jsem ho vyloženě napodobovat, s režisérem Tomášem Řehořkem jsme se domluvili, že nebudeme čerpat z autentických stavů třeba lidí na detoxu, když mají absťák, nechodil jsem mezi feťáky, nešlehl jsem si pervitin do žíly. Roli jsem si vystavěl v hlavě.“

Další postavy snímku jsou bývalý narkoman, rocker Dan Horyna (hraje ho Štěpán Benoni) a někdejší policista Zdeněk Zavázal neboli Fífa (Miloslav König).

Milovníci televizních seriálů znají Rostislava Nováka z Velmi křehkých vztahů, Redakce nebo Náměstíčka. Teď dostal první velkou filmovou příležitost ve snímku Piko.

Je příslušník osmé generace Kopeckých, jednoho z nejstarších českých loutkářských rodů. Hraje v pražských divadlech Minor a Archa a jako autor si vydobyl uznání projektem La Putyka, který kombinuje loutky, tanec, akrobacii a sportovní výkony.

S drogou začal ve čtrnácti

Hlavní postava filmu, Pavel Gregor, začal s drogou ve čtrnácti. Před jistou smrtí ho zachránil až výbuch při vaření jedné z dávek. Do těla i očí se mu zabodaly tisíce střepin.