Možná si vzpomenete na svá dětská léta, kdy skákání přes švihadlo patřilo k vašim oblíbeným činnostem. Ale napadlo vás někdy, že se z něj stane oblíbený sport? Zatímco u nás se na kdysi populární dětskou zábavu téměř zapomnělo, ve světě se z ní stal sport, který má svou evropskou i světovou organizaci a soutěží se v něm o sto šest.

Triky se švihadlem

Sport s názvem Rope Skipping (doslova skákání přes švihadlo) k nám dorazil teprve nedávno, ve Spojených státech ho ale znají již od 60. let. Tehdy totiž jeden učitel tělocviku jménem Richard Cendali potřeboval posílit svoji fyzičku, a tak začal skákat přes švihadlo. Jenže klasické přeskakování ho záhy přestalo bavit, a tak započal vymýšlet nejrůznější způsoby, tzv. triky. Ty pak představil svým žákům, které doslova nadchly. A tak se v 70. letech Rope Skipping rozšířil po celých Spojených státech.

Sólo skoky i ve skupině

Pokud se rozhodnete tento sport zkusit, máte několik možností – můžete skákat sama přes tzv. trikové švihadlo a sport si tak přizpůsobit svému tempu a schopnostem. Tato forma se označuje jako Single Rope. Druhou a možná zábavnější možností je skákání ve dvou. Jde o tzv. Wheel Formation, kdy dvě osoby drží dvě švihadla a pohyb jejich paží připomíná točení mlýnu. Zažijí nejen spoustu legrace, ale zároveň si procvičí vzájemnou koordinaci. Třetí možností je tzv. Double Dutch, ke kterému však musíte být nejméně tři. Dvě osoby drží dvě dlouhá švihadla a třetí přes ně skáče.

Sport má i svá negativa

Skákání má řadu pozitiv – pořádně se při něm protáhnete, ale také zapotíte a shodíte nějaké to kilo. Jsou tu však i negativa – především přetížení kloubů a kardiovaskulárního systému. Skákat by tedy měly pouze lidé zdraví a zdatní. Naopak obloukem by se mu měli vyhnout všichni s pohybovými problémy, nadváhou, s vysokým tlakem a onemocněním srdce a cév.

Vybavení není třeba

Co se vybavení týká, je Rope Skipping poměrně nenáročný sport. Potřebujete jen speciální švihadlo, vhodnou obuv a oblečení. Skákat můžete prakticky kdekoli, ale vzhledem k většímu zatížení kloubů se nedoporučuje beton, asfalt, nebo dlažba. Volit byste měla pružnou podlahu, která tlumí nárazy – například parkety. Pozor byste měla dát na výběr vhodné obuvi. V žádném případě se nedoporučuje skákat naboso, vybrat byste si měla odpruženou obuv, která tlumí nárazy. Abyste předešla zranění, neměla byste také volit příliš volné oblečení, aby se vám nezamotalo do švihadla.

Kde skákat?

Zaujal vás tento sport? Pak se můžete přihlásit do některého z kurzů pro začátečníky. Veškeré informace a termíny konání najdete na www.ropeskipping.cz, nebo na www.ropeskipping.dnes.info.

Tip Kafe.cz: Jak vybrat švihadlo?

Výběr správného švihadla je velmi důležitý a je závislý na výšce vaší postavy. Ideálně by vám měly konce švihadla sahat do podpaží, když jej uprostřed přišlápnete. Například při výšce 170 cm by mělo trikové švihadlo měřit 280 cm. Tabulku doporučených délek najdete zde (http://www.svihadla.estranky.cz/clanky/doporucena-delka-svihadel/orientacni-doporucene-delky-svihadel).

Jak může vypadat Rope Skipping? Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube