Laguny vznikly v průběhu geologického vývoje, kdy byly od moře odděleny mnohé mořské zálivy. Nejsou to ovšem žádné mrtvé vody, „dýchají“ přílivem a odlivem, pulzují v nich hejna ryb, plavou želvy, rejnoci a vegetuje množství dalších živočichů a rostlin.

Šalomounovy ostrovy ležící východně od Papuy-Nové Guiney tvoří stovky ostrovů s korálovými útesy omývanými tyrkysovým mořem. Největší z nich je Guadalcanal (proslavený bitvou 2. světové války), ale přitažlivější jsou ty menší. Obklopují je malé panenské laguny, jež nabízejí bohatou paletu barev moře. Celá oblast je ráj potápěčů a patří k nejmalebnějším končinám na Zemi. Americký romanopisec a cestovatel James Michener jí říkal osmý div světa.

Z jiného soudku je islandská Modrá laguna. Možná nejznámější koupaliště světa leží v lávovém poli kousek od geotermální elektrárny a jeho návštěvníci si užívají v „kafíčku“ teplém 38 až 40 °C. Modrou vodu s lehce mléčným závojem čerpanou z hloubky 2 km nejdříve elektrárna zbaví tepla a pak ji odvádí do laguny.

Koupel příznivě ovlivňuje léčbu řady kožních nemocí, na minerály bohatá voda o pH 7,5 je přímo balzám na lupénku. Ještě před 14 lety se návštěvníci chtiví koupele převlékali venku a posedávali mezi prádlem na lavičkách, dnes už na ně čeká komfort - převlékárny, odpočívárny, restaurace...

Za lagunami však nemusíme tak daleko. Jedna z nejfotografovanějších leží v Turecku. Ölüdeniz čili Mrtvé moře, to jsou písčitooblázková pláž ve tvaru kosy, akvamarínová voda a neporušená okolní příroda v údolí mezi horami.

A proč Mrtvé moře? Hladina laguny je klidná jako v bazéně, takže vlny nemají žádnou šanci. Také Kréta má svou perlu: romantickou mělkou lagunu Balos s bělorůžovým pískem. Najdete ji v severozápadní části ostrova na konci výběžku Gramvoussa. Má průměr asi 500 m a je ze tří stran uzavřená.

Možná nevíte...

  • Legenda tvrdí, že Benátky založili na ostrůvcích jadranské laguny lidé, kteří prchali před hunským náčelníkem Attilou. Kvůli měkkému podloží a čerpání podzemní vody se pohádkové město stále propadá a hrozí mu zkáza.
  • Dětem se ze všech lagun světa líbí asi nejvíc Disney’s Typhoon Lagoon, vodní park nedaleko Orlanda na Floridě v USA. Dá se v něm mj. šnorchlovat i mezi skutečnými žraloky (malými a sytými).