SÝROVÁ PANNA COTTA

Ingredience:
0,75 l smetany na šlehání
250 g nivy
50 g želatiny
sůl
pepř

Jak na to:
V hrnci s dvojitým dnem zahřejeme šlehačku a na kousky do ní rozlámeme nivu. Než se sýr roztaví, rozpustíme v dalším hrnci pět polévkových lžic studené vody a necháme v nich bobtnat želatinu. Jakmile je niva rozpuštěná, tyčkovým mixérem celou směs poctivě rozmixujeme do jemné konzistence bez plísňových hrudek. Krém osolíme a opepříme.

Počkáme asi deset minut, želatinu dáme na plotnu a na co nejmenším plamenu ji rozpustíme. Pozor, želatina se nesmí vařit! Poté do ní rozmícháme pár lžic teplé sýrové smetany. Vše vlijeme do šlehačky s rozpuštěným sýrem a pečlivě promícháme, už nevaříme.

Vzniklý krém můžeme rozlévat. Podle preferencí například do misek či formiček. Sýrovou panna cottu necháme ztuhnout přes noc v chladničce a druhý den podáváme s brusinkami, maracujou, ořechy, mátou… Zkrátka s tím, co máme rádi.

JEHNĚČÍ KOTLETKY S GRILOVANOU ZELENINOU

Ingredience:
GRILOVANÁ ZELENINA
3 mrkve
3 rajčata
3 brambory
5 neloupaných stroužků česneku
1 červená paprika
1 velká cibule
olivový olej na zakápnutí
červený balzamikový krém
bylinky dle chuti (oregano, estragon, bazalka)
sůl
mletý pepř
lžíce cukru

JEHNĚČÍ KOTLETKY
500 g jehněčích kotlet
3 masitá rajčata
4 stroužky česneku
200 g oliv (zelené s papričkou, černé, mix…)
1/2 kostky masového bujonu
lžíce oleje
lžíce sádla
lžíce kukuřičného škrobu
hrubozrnná sůl
mletý černý pepř
pár větviček čerstvého rozmarýnu

Jak na to:
Ideálně večer předem si naložte maso. Stačí jej jemně poklepat pěstí, nasolit, opepřit a posypat otrhanými lístky rozmarýnu. Maso pokapejte olejem, uložte do misky a přikryjte alobalem.

Do pekáčku potaženého pečicím papírem nakrájejte na malé kousky oloupanou mrkev. Posypejte ji solí, bylinkami a vrstvěte na ni další zeleninu nakrájenou na stejně velké kousky. Nakonec opět posolte, opepřete, přidejte cukr, zasypejte bylinkami a zakápněte nejdříve balzamikovým krémem a pak i olejem.

Pekáček přikryjte alobalem a pečte v troubě na 180 stupňů asi dvacet minut. Poté alobal sejměte, zeleninu promíchejte a pečte další půl hodinu. Grilovanou zeleninu podávejte jako teplou přílohu, zdobte čerstvými bylinkami.

Příprava masa vám bude trvat asi 15 minut, takže se na jehněčí kotletky vrhněte těsně před tím, než se pustíte do stolování. Na rozpálené pánvi se silným dnem rozpusťte lžíci sádla a zprudka na ní kotletky opečte. Poté můžete plamen snížit a maso na chvíli přiklopit pokličkou. Hotové kotletky dejte do tepla stranou.

Do výpeku přidejte na plátky nakrájený česnek, chvilku jej restujte (ale nespalte, prosím) a přidejte i na plátky nakrájená rajčata. Chvilku společně opékejte. Zatím můžete v hrnku zalít horkou vodou půlku bujónu a rozpustit jej. Poté vyjměte z pánve rajčata s česnekem a zalijte ji vývarem. Přidejte na plátky nakrájené olivy. Ve studené vodě vidličkou rozmíchejte škrob a přilejte do pánve, směs stačí provařit asi minutu.

A jak servírovat? Na talíř dejte rajčata s česnekem, na ně položte jehněčí a vše polejte zálivkou s olivami. Nezapomeňte ani na dobré víno, které podpoří chuť pokrmu. Ideálním kandidátem je granátové Cuvée 1614 ročník 2012 pozdní sběr z Habánských sklepů s ovocnou vůní připomínající višně v čokoládě a s tóny lesních plodů a koření. Ovocně kořenitá chuť s delším závěrem a měkkou tříslovinkou krásně doplní pečené maso a grilovanou zeleninu.

KOUZELNÁ PAVLOVA

Ingredience:
4 bílky
200 g cukru krystal
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce vinného octa
vanilková esence
500 ml smetany na šlehání
500 g ovoce (kiwi, jahody, lesní plody, maracuja, broskve…)



Jak na to:
Vajíčka dvě hodiny před pečením vyjměte z ledničky, bílky by ideálně měly mít pokojovou teplotu. Oddělte je od žloutků a v robotu umíchejte tuhý sníh. Za stálého chodu přidávejte nejdříve pár kapek vanilkové esence, cukr, pak škrob a vinný ocet. Ten bývá v receptu někdy nahrazován citrónkou.

Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů a na plech si připravte pečicí papír. Jakmile máte kompletně smíchanou hmotu na korpus, dejte ji na plech. Cukráři často radí připravit si předem pomocí kružítka kružnici, ale drobná nedokonalost v tomto směru může být výhodou. Pokud se vám nepodařilo umíchat opravdu tuhý sníh, vezměte plechy dva a hmotu rozdělte na dva stejné díly.

Jakmile dáte plech do trouby, snižte teplotu na 150 stupňů. Pečte 80 minut (v případě rozdělení na dva korpusy cca 60 minut). Troubu nechte po celou dobu zavřenou, kontrolujte jen přes okénko. Poté ji vypněte, pootevřete a korpus v ní nechte dojít. Zatím se můžete věnovat šlehání smetany a krájení ovoce.

Jakmile korpus trochu vychladne, dejte se do zdobení. Postup je jednoduchý: cukrový koláč dejte na talíř, naneste na něj šlehačku a ozdobte ji ovocem. V případě druhého korpusu vše opakujte a vytvořte tak další patro. Nakonec nechte dort alespoň hodinu proležet v ledničce. Doporučujeme podávat v kombinaci s Bohemia Sektem demi sec rosé. Díky své sametově jemné chuti se hodí k dezertům a jeho dlouhotrvající perlení krásně podpoří atmosféru jedinečného okamžiku.