Že je to hloupost? Ba ne, někdy kolem roku 2030 budou nejspíš takové zprávy docela běžné. V té době by totiž snad i naše zdravotní a sociální péče mohla stát na robotech – jak se o to nyní pokoušejí v Japonsku. A s těmi přijde nejen úleva, nýbrž i problémy nového druhu.

V Rusku na to jdou levně

Země vycházejícího slunce je ve své posedlosti roboty jedinečná. Musíme však uznat, že ukazuje směr, kterým dříve či později půjdeme i my. Naše populace stárne podobně rychle jako japonská. A středního zdravotnického personálu ubývá. Dočasně se dá věc vyřešit dovozem levnějších Ukrajinek či Rusek (Slovenky už jsou pro nás drahé, ty pracují v Rakousku).

Příznačné pro japonský přístup je, že z vědy nedělá vědu a neštítí se komerce (dotace v evropském smyslu jsou tu neznámé). Souběžně s úpravami dosud bezejmenného robůtka pro potřeby domácností, nemocnic, starobinců apod. proto bude první série stroječků vydělávat v roli „superchytrých“ prodavačů v luxusních obchodech. Dobrý nápad, ne?

Rozvádím se. Chci robota

Nevím, jak se u nás projeví, že letošek Evropská unie vyhlásila Evropským rokem aktivního stárnutí a solidarity generací. Snad pár předraženými reklamními kampaněmi od podivných šíbrů? S nadšením lze ovšem přihlížet tomu, co se na poli robo-pomoci v tomto směru děje v Japonsku (také v USA, Číně a dalších zemích).

Japonci už dnes vyrábějí a používají třeba nemocniční roboty pro zvedání lidí a usazování na vozík. Existují i ve verzi pro domácí použití, kdy jsou navíc vybaveny senzory a v případě potřeby svému pánovi přivolají pomoc.

V nejmodernějších nemocnicích se zavádí první série specializovaných humanoidních „zdravotních sester“, jež zvládnou všechny základní úkony stejně jako jejich živé protějšky: dokonce včetně dávání injekcí. Umějí se i usmát (ne však citlivě pohladit trpícího člověka a říct mu konejšivé slovo, to bude až součástí softwaru další generace robotů a robotek, která nyní vzniká v laboratořích).

Roboti-společníci zase budou mít paměť napumpovanou knihami a filmy (jež budou schopni promítat na zeď), budou umět vyprávět vtipy a snad jim i rozumět, budou tančit a vařit – no prostě dělat, co si vzpomenete.

„Očekáváme, že řada žen ukončí své neuspokojivá manželství a budou raději žít s našimi dokonalými výrobky,“ tvrdí sebevědomě jejich tvůrci. Kritici života se strojem ale namítají, že vlastnictví bezvýhradně poslušného robota může u „porouchaných“ osobností vést až k úchylkám, třeba typu sadismu…

Roboparáda budoucnosti

  • Současná největší hvězda světa robotů je Geminoid DK. Moc toho sice neumí, zato vypadá jako velmi pohledný mladý muž! Tím silně popuzuje tu část vědců, podle níž by robot měl vyhlížet jako stroj a člověk jako člověk: míchání obého dohromady prý nic dobrého nepřinese.
  • Psychologové vůbec varují před přílišným rozšířením příliš dokonalých domácích robotů. Podle nich hrozí, že se stejně jako k nim začneme časem chovat také k živým lidem.
  • Možná i vám by se hodil komunikační robot od Panasoniku HOSPI-Rimo. Primárně je určen pro rozhovory mezi pacienty doma a lékaři v nemocnici.
  • V USA začínají roboti ovládat podzemí nemocnic. Tam převážejí „čistý“ a „špinavý“ odpad, dopravují potřebné zásoby apod.
  • Na robotech se učí své řemeslo třeba studenti medicíny v Mexiku. Mají k dispozici robolidi od velikosti novorozence až po starce.
  • Japonský Patient Transfer Assist od Toyoty dovede v nemocnicích převážet pacienty v různých polohách. Rovněž od Toyoty pochází systém Independent Walk Assist – jakási vnější kostra a mechanické svaly – umožňující chůzi ochrnutým lidem.
  • O duševní pohodu starých lidí pečuje kýčovitě roztomilý Paro. Je velice sladký! Jeho služby se osvědčily například při uklidňování chovanců starobinců v okolí japonské Fukušimy.
  • Svého „drbacího“ a „uklidňovacího“ robota má také Evropa – jmenuje se Probo a pochází z Belgie.
  • Neumí ovšem tančit jako japonský Robovie. Dámy všeho věku tuto schopnost velmi oceňují.
  • Rekonvalescenti určitě ocení Topia, který s nimi bude schopen hrát pingpong; samozřejmě s nastavitelnými stupni obtížnosti. Vypadá sice trochu hrozivě, ale je to dobračisko.
  • V Jižní Koreji vyvinuli dokonce porodnického robota! V této věci by však většina žen nejspíš ještě dala přednost živému člověku…