Pro nás - návštěvníky z chladné a zakouřené střední Evropy - je důležité, že Rhodos voní a láká dokonalou turistickou pohodou.

Navíc má jednu velkou výhodu: protože sem turistický průmysl přišel až později, jsou i ceny ubytování a služeb na řecké poměry vcelku nízké.

Zajímavým detailem je značná kosmopolitnost ostrova. Díky pestrým dějinám se zde totiž mísí nejen prvky antické, muslimské, templářské a řecké, nýbrž i německé, britské a italské.

Pro každého něco

Třeba právě Italové zde vládli ve středověku a pak v letech 1912-1943, kdy historický Palác velmistrů dokonce sloužil jako letní sídlo Mussoliniho!

Součástí Řecka se ostrov ležící 20 kilometrů od břehů Turecka stal až v roce 1947. Získal přitom různé daňové úlevy, díky nimž zde dnes můžete nakoupit dost levně i pravé značkové zboží.

Milovníci klidu, sportu i zábavy si tady přijdou na své - od módních barů v Rhodos City přes idylické oblázkové pláže s průzračnou vodou, podmořský rybolov a motokárovou dráhu až po pronájem starého domu na liduprázdném venkově.

Pozor však na nahotu! Přestože Rhodos podle řecké mytologie patřil přímo bohu slunce Héliovi - a chlubí se 300 slunečnými dny ročně - opalování „bez“ je přísně zakázáno.

Snad se ale bez něj obejdete, zvláště ženám by nemožnost nudismu mohly nahradit velké možnosti levných nákupů. V centru starého města najdou vše, nač si vzpomenou: od produktů místních řemesel přes prvotřídní lahůdky z Rhodu až po výrobky světoznámých firem...

Možná nevíte

  • Ostrov Rhodos je centrem Dodekaneských ostrovů, které leží až u břehů Turecka. Patří k Řecké republice.
  • Obyvatelstvo: 120 000
  • Plocha: 1 408 km2
  • Zajímavost: když ostrov v roce 1522 dobyl turecký sultán Sulejman, nechal z něj odplout na Maltu všechny křesťany: dokonce si s sebou směli vzít své posvátné předměty