Řeřicha setá je dobře známá i se všemi svými blahodárnými účinky na zdraví. Většina strávníků ji má ráda pro její charakteristickou štiplavou chuť. Ale jen málo konzumentů se chce pustit do jejího pěstování. Je to přitom velmi jednoduché a výsledek přináší i mnoho dalších maličkých radůstek v kuchyni.

Mohlo by vás také zajímat: Síla medu: Zruší vrásky, nadváhu, kocovinu, depku i nachlazení

Jak řeřichu vysévat

Pokud budete pěstovat řeřichu doma na stole, zapomeňte na huňaté kožíšky malých rostlinek od profesionálních zahradníků. Je třeba zvolit trochu jiný přístup. Nádoba na pěstování by měla být dostatečně mělká, spíš zvolte nějakou misku, aby měly mladé rostliny světlo. Řeřichu vyséváme do vrstvy vaty, nikoli na hlínu, abychom ji mohli okamžitě konzumovat a také abychom si neudělali v kuchyni nepořádek. Uprostřed stolu nám udělá hezkou dekoraci, na okně se vyvinou trochu silnější rostlinky.

Vata musí být dost tlustá, aby podržela dostatek vody. Vysévejte semínka nepříliš hustě, spíš si můžete udělat každé tři dny novou mističku, abyste měli rostlinky průběžně k dispozici. Vatu navlhčete vlažnou vodou, aby semínka rychleji nabobtnala. Dbejte na to, aby rostliny nebyly potopené a nezačaly hnít. Když vyraší první lístečky, můžete sklízet rovnou na talíř. Volně naseté rostliny se dají vytahovat i s jemným bílým kořínkem.

Pěstování se vám zalíbí

Řeřichu si můžete koupit v leckterém lepším zelinářství hezky nasázenou v krabičce a doma si ji můžete pohodlně nastříhat nůžkami rovnou do salátu nebo na chleba s tvarohem. Ale! Když ji pěstujete doma, provoní se váš byt již za chvilku po výsevu neopakovatelnou hořkou vůní. Pokud máte děti, zajistíte jim zdravé mlsání, o hračičkování se semeny a pozorování velmi rychlého růstu nemluvě. Děti nebo i muži jen obtížně odolávají tahání za rostlinky, sotva se dají chytit do ruky. A navíc jsou malé řeřichy prostě hezké.