Renata nikdy moc nepila, sotva nějaký míchaný koktejl s kamarádkami u baru nebo přípitek na Silvestra. Posledního půl roku je to ale jiné. Od té doby, co se rozešla s přítelem a večery tráví sama u televize, našla si místo muže jiného společníka: Rulanské šedé. „To je přece luxusní pití, žádná krabice,“ přidává si další omluvu pro stále se zvyšující dávky. Nejdřív jí stačily dvě deci, teď si dává čtyři, což opravdu pořád není moc, ale nějak jí to přestává stačit. Ten uvolňující efekt, kdy se život začal po jedné skleničce zdát snesitelnější, už totiž vyžaduje alkoholu daleko víc než před pár měsíci. Vlastně půlláhev ani necítí, ale podvědomě se brání nalít si víc. „Ani sedmička by ale nebyla nic hrozného,“ ujišťuje se s tím, že na mejdanech se tolik pije běžně. Jenže zároveň sama ví, že mejdan není každý den.
Neví ovšem, co si počít s depresí, která číhá po návratu domů v prázdném bytě. Rulanské šedé pořád pomáhá nejlíp, a tak si ho prostě dá víc. Jenom ho kupuje pokaždé v jiném obchodě, aby to nebylo trapné.
„Kromě rozchodu mě trápí i docela náročné zaměstnání, do kterého jsem před časem nastoupila,“ přiznává Renata. „Mám pocit, že je toho na mě moc, šéf je hodně přísný a kolegyně kritické. Obvykle trošku popíjím večer, ale nedávno jsem si dala dvojku vína hned ráno před důležitou poradou. Nemůžu si stěžovat – skvěle jsem se uvolnila a odprezentovala projekt na jedničku.“ Že se kolem ní plíží strašák závislosti, si neuvědomuje.

  • Žen, jako je Renata, je v Česku podle nových odborných odhadů asi 230 tisíc! Postupně propadají hloub a hloub do závislosti, protože na svůj psychický stav nenašly nebo nehledaly jiný lék.
  • Jen psychiatrickou léčebnou Bohnice jich každoročně projde pět set, převažují mezi nimi středoškolačky a vysokoškolačky. A víc než polovina z nich má nejméně jedno malé dítě!
  • Celkový počet alkoholově závislých žen je však pouhý odhad, protože většina z nich své pití tají, jak dlouho to jen jde. Dobře vědí, že nedělají dobře, ale bohužel odkládají léčbu tak dlouho, až je skutečně obtížná. A přitom jejich pití devastuje děti a rodiny víc než pití mužů. Nejčastějšími důvody ke zvýšené konzumaci alkoholu jsou nezvládnutá mateřská dovolená, pocit osamělosti, příliš velké nároky v zaměstnání a deprese.

Pití není k ženám fér!

S nadsázkou by se dalo říct, že k ženám není život spravedlivý ani v „chlastu“. Jenže tohle téma není pro nadsázku ani žertování vhodné.
Přečtěte si, co alkohol s ženským tělem dělá:

  • Ženy dosahují vysokých hladin alkoholu v těle dříve než muži, protože v organismu mají méně vody a také jim jinak funguje žaludeční sliznice.
  • Ženské tělo odbourává alkohol podstatně hůř než mužské.
  • Zdravotní problémy psychické i fyzické přicházejí u žen podstatně dřív než u mužů, ať už jsou to nemoci jater, nebo vysoký tlak.
  • Ženy, které pijí, jsou daleko častěji oběťmi domácího násilí.
  • Ženy častěji než muži kombinují alkohol s jinými návykovými látkami, jako jsou antidepresiva.