Období od jara do podzimu je na kolo přímo ideální. Jde o sport, který je oblíbený mezi všemi generacemi, skvěle se při něm protáhnete a navíc se nadýcháte čerstvého vzduchu. Obyčejné tepláky či kraťasy a starší triko ale nejsou zrovna ideálním oblečením. Na kolo se hodí spíše takové, které vás chrání před horkem i chladem, snižuje odpor vzduchu a zlepšuje aerodynamiku. Nabídka na trhu je ale velmi široká, jak tedy vybírat správné oblečení na jarní a letní období?

Cyklokalhoty a cyklosukně

Kvalitní cyklistické kalhoty by měly patřit k základní výbavě každého jezdce na kole. Pokud na něm netrávíte moc času, budou vám stačit dvoupanelové, které jsou ušity ze dvou dílů látky. Nejčastěji se vyrábí z lykry a bývají opatřeny základní jednodílnou vložkou. Jezdíte-li na kole více, rozhodně do kalhot investujte. Kvalitnější kalhoty se skládají z více dílu a bývají kombinované i s jinými materiály. Všitá vložka u nich bývá antibakteriální, která může mít i např. 3D profil. Pro ženy, které kalhotám neholdují, jsou na trhu k dostání speciální cyklosukně.

Tipy Kafe.cz

Cyklistický dres

Řada cyklistů dává přednost dresům, které krásně udržují optimální tělesnou teplotu, neprofouknou a nikde vám neodstávají. Mnohdy jsou opatřeny i řadou vychytávek, jako jsou kapsy na drobnosti a opět bývají tvořeny směsí kvalitních materiálů. Zde je třeba dát pozor na funkční vlastnosti – například odvod potu. Kvalitní dresy mívají zevnitř silikonové pásky, aby krásně přilnuly k tělu a nehýbaly se. Nevýhodou dresů je přiléhavý střih, který nemusí být každému příjemný.

Tip Kafe.cz

Cyklistické boty

Ve výbavě cyklisty by rozhodně neměly chybět kvalitní boty, které poskytují velmi efektivní přenos vámi vynaložené síly na kliky jízdního kola, a to tím, že můžete přenášet sílu i při tahu kliky směrem vzhůru. Vybírejte boty podle toho, na jakém kole a v jakém terénu se chystáte jezdit – speciální existují na horské a krosové kolo, jiné zase pro rekreační jízdu.

Tip Kafe.cz