Po chvíli normální stravy začala ručička na váze ukazovat zase více…a více…a více. Najednou vidíte, že všechno to pracně shozené je nazpátek a k tomu s dárečkem v podobě 5 kil navíc. Jste z toho už unavená? Tak s tím jednou provždy skoncujte. KAFE.cz pro vás připravilo návod, jak navždy získat štíhlé, šťastné a zdravé tělo.

Zrádné diety, šílený jo-jo efekt

Chceme hubnout rychle a natrvalo. Jenže si často neuvědomujeme, že to takhle ve skutečnosti prostě nefunguje. Držení diet a přibírání po nich je skoro národním sportem, který ženy „provozují“ několikrát do roka. Nejvíce po svátcích a před létem…tak aby mohly ukázat své tělo v bikinách. Pak ale přijde podzim, stres v práci, nechuť sportovat, zajídání smutku - a kila jsou zpátky.

KAFE.cz zjistilo:

  • Mezi jedny z nejprodávanějších artiklů po celém světě patří doplňky stravy podporující hubnutí, knihy zaměřené na rychlou ztrátu kil a zázračné potraviny.
  • Věděli jste, že průměrný „dietář“ zkouší nové dietní plány 4x do roka?

Co způsobuje opakovaný jo-jo efekt?

  • hůře a staře vypadající pokožku, hlavně v oblasti břicha
  • metabolické změny hormonů v těle…působí na hladinu inzulinu a estrogenu
  • vysoký cholesterol
  • vysoký krevní tlak
  • diabetes
  • srdeční choroby

Změňte konečně životní styl. Vždyť nikdo nechce a nebude držet dietu celý život. Celkovou změnou pozitivně ovlivníte sebe i své tělo.

Tipy, jak se zbavit jo-jo efektu

Neuklidňujte se jídlem

Stres v práci, problémy doma nebo se tchyně chystá na návštěvu…a bum, už se cpete pytlíkem brambůrků nebo čokoládou. Takže stop, takhle ne. Vytvořte si tzv. uklidňující seznam, tedy věci, po kterých sáhnete, když vám začne být ouvej. Mělo by to být něco, co zvládnete udělat během prvních deseti minut…
…např.: jít na rychlou procházku, zasadit květinu, vlézt si do vany…

Změňte svoji motivaci

Vždy byly a budou důvody, které vás nutí rychle hubnout…shledání spolužáků po 25 letech, svatba nebo dovolená u moře. Takové důvody vás u hubnutí udrží jen krátkou dobu…jakmile přejdou, přejde i odhodlání a už sedíme v cukrárně s medovníkem před sebou. Časté hubnutí způsobuje, že tělo lpí na kaloriích z jídla a když se k němu konečně dostanou, bezpečně si je uloží do tukových zásob, které při další dietě už bude těžší shodit. Raději myslete na dlouhodobější cíle a odměny za jejich splnění. Takové cíle vás povedou tím správným směrem.
…např. chcete si vyjet s dětmi nebo vnoučaty na turistický výlet a konečně jim stačit, třeba se chcete jet potápět a potřebujete mít trochu výdrže.

Měřte jiným metrem

Kalorie, kilojouly, kila a centimetry…počítání, vážení a měření všeho druhu…a stejně se v tom nakonec ztrácíte. A pak může být těžké držet se plánu, když ihned nejsou vidět výsledky. Váha totiž může kolísat, a to na základě denní doby nebo hydratace organismu.

KAFE.cz zjistilo:

  • Výzkum dokázal, že ženy, které neustále počítají kalorie a omezují tak svůj příjem potravy, jsou více ve stresu a mají tak vyšší hladiny kortizonu, který je spojen s přejídáním.

Namísto toho…
…např. přemýšlejte, jak správně jíst, jaký pohyb je vám nejpříjemnější, všímejte si pozitivních účinků na vaše tělo: zda máte více energie, stačíte dětem. Tak bude mnohem jednodušší udržet se na trati.

Tip KAFE.cz: Miniblogy

Studie ukazují, že ženy, které se svěřují s tím, co právě snědly, nebo s tím, jaký sport je právě baví, zhubly dvakrát více než ženy, které si to nechávaly jen pro sebe. A od toho tu jsou sociální sítě a různé komunitní weby spojené s weby o hubnutí. Jeden takový můžete nalézt třeba na webu společnosti Stop Obezitě, kterou vede PhDr. Iva Málková. Zároveň vás „známí“ budou podporovat a tak bude i to hubnutí o něco snazší. Zkuste si zapisovat svoje boje s nadváhou na KAFE.cz. Budeme v tom s vámi... příklad se podívejte sem.