Regina nám do redakce poslala e-mail se svým příběhem a prosbou o radu od všech čtenářek-matek puberťáků, které by mohly mít stejnou zkušenost jako ona. „Abych začala od začátku. Byla jsem vždycky hezká holka, kluci se kolem mě pořád točili, ale já toho nikdy nevyužívala. Vždycky jsem čekala na toho pravého. Pak jsem potkala prvního manžela, se kterým jsem brzy otěhotněla, a tak jsme se vzali. Byla jsem zamilovaná jako nikdy, ale on krátce po porodu odešel za jinou ženou. Od té doby jsem nikdy neměla štěstí na chlapy. Vdaná jsem byla ještě jednou, ale dopadlo to podobně. Prostě jsem měla štěstí na děvkaře,“ svěřuje se Regina na začátku e-mailu. Muže děvkaře tak opravdu nesnáší a jejich chování odsuzuje, protože jí už tolik ublížilo.

„Jenže nedávno jsem vyslechla rozhovor mého syna Péti s kamarádem. On se ho ptal, jestli už nějakou holku dostal do postele a Petr se ho zeptal, jestli myslí Romanu, Terezu nebo Kristýnu. Byla jsem v šoku.“ Její syn v závěru rozhovoru přiznal, že si užil se všemi, ale že jsou to všechno husy, protože se nechají lehce sbalit a odkopnout. Dále dodal, že už má vyhlídnutou další kočičku. „Nechápala jsem to. Vždycky jsem se ho snažila vychovávat jako správňáka, bavili jsme se o lásce, o věrnosti, o důvěře. Ví, jak mi jeho otec ublížil, ví i o ostatních mužích. Tak kde jsem udělala chybu?“ ptá se Regina.

Jak jsou na tom s promiskuitou různé státy?

  • Na prvním místě v častém střídání žen se umístila Velká Británie, hned za ní Německo a Nizozemsko. Češi puritáni nejsou, obsadili totiž hned čtvrtou příčku. Za svůj život vystřídáme hned několik partnerů. Sex s náhodným partnerem u nás přiznává 66 % mužů. Přes 40 % z těchto mužů mělo pohlavní styk s více než čtyřmi náhodnými ženami. Naopak „jen“ 40 % žen se přiznává k sexu na jednu noc s neznámým mužem.

Podle statistik jsou muži promiskuitnější než ženy. Jejich výhodou je, že společnost takové chování toleruje. Možná právě to je důvod, proč muži své jednání vyzdvihují a netají se jím. Alespoň to tvrdí odborníci. Ti jsou si jisti, že promiskuita je stejná u obou pohlaví. Ženy ale do statistik záměrně lžou. A to zejména kvůli tomu „jak by na ně společnost nahlížela“. A proč se tak chovají naše děti? Poznávání opačného pohlaví patří k dospívání a uvědomování si vlastní sexuality. Hlavní je, aby se naše děti v této oblasti chovaly hlavně zodpovědně. Tudíž, zkuste nemoralizovat a neopakovat věty typu „to se nedělá“ nebo „to já v tvém věku“, ale vysvětlete zásady bezpečného sexu, osvětlete dětem rizika a doufejte, že si vezmou vaše rady k srdci.

Co bych mu měla říct? Je to můj syn, ale mně se takové chování prostě hnusí a od té doby na něj koukám jinak. Možná přeháním, ale opravdu si nemůžu pomoct. Nechci, aby z něj vyrostl chlap, který dokáže opustit rodinu nebo podvádět svou těhotnou ženu.“ Reginu také napadlo, zda se jen nechtěl vytáhnout před kamarádem, ale zeptat se ho přímo obává. „Co byste mu řekly vy? Chci z něj vychovat muže, který si své ženy bude vážit. Jak to udělat?“