Před časem mi jeden muž při chatové diskuzi položil trochu filozofickou otázku:

Proč je ideálem krásy vychrtlá modelka, když většina populace takové míry nemá? Proč návrháři neustále preferují ty „ramínka“ na šaty a ne ženy z reálného života? Proč vlastně!?

Jdu kolem výlohy módního domu a říkám si: „Pane, to je ale skělý kostým!“ A když si ho zajdu zkusit, už se mi na mně zdaleka tak nelíbí jako na figuríně! Jenže ona má velikost 32, což já rozhodně ne :-)! Kouknu do časopisu a vidím, jak modelky středního věku promují krémy na vypínání pleti. Jenže jim vypnul pleť grafikův program v počítači. Zkrátka svět chce být klamán, řekl klasik, a lidé často podlehnou iluzi, že sen může být realita. Pokud je vám 30, lze konstatovat, že nepodlehnete tak snadno a snad ne úplně všemu. Pokud je vám ale 15 nebo 20, může to mít i celoživotní následky, třeba na zdraví. A proto se soutěž Miss Junior otevřeně staví proti tlaku médií a modelingových agentur na dívky, že vychrtlost je jediná správná volba. Což vede k nesmyslnému hladovění, bulimii a mentální anorexii. To odmítáme.

Ale vrátím se k otázce. Odpověď na ni by mě zajímala i od vás, když už jsme tu „na kafíčku“. Podle mého soudu na tohle téma není jednoznačná odpověď. Vše je volbou každého z nás. Fotografie i kamera každému člověku přidá několik pěkných kilogramů navíc. Většinou to bývá tak, že vidíte-li herce osobně, řeknete si: je, ten (ta) je drobný(á). Ano, opticky objektiv „nafukuje“, ale to přece neznamená, že si podlomíte zdraví, jen proto, abyste opticky vypadali lépe... Ideál krásy se mění v čase a společnosti. Od Věstonické Venuše po deforomované (šněrovačkami doslova přeškrcené) minipasy (Marie Terezie si dokázala nechat „ušněrovat pas“, jehož míru nemají mnohé ženy ani kolem krku), přes africké ženy, co si vytahují krky a ušní boltce, některé si deformují dolní ret... až po například Marylin Monroe, která vychrtlá určitě nebyla :). Mohla bych pokračovat...

Zkrátka, co je ideálem krásy? Zmíněná Venuše, Twiggy nebo Rubensovy boubelky? Byla Lady Di krásná? Nebo Matka Tereza? Nebo Angelina Jolie, Demi Moore či Tereza Maxová? Já myslím, že všechny jsou krásné, protože krása vychází zevnitř. Krása není pro mě v kilech ani mírách. A kdo se podřizuje tomuto „diktátu“, ochuzuje sám sebe. Když několik agentur nutilo Cindy Crawford, aby si nechala odstranit mateřské znaménko nad horním rtem, vydržela, neustoupila a po několika letech ji ono znaménko proslavilo a stalo se její identifikací v moři modelek. A co třeba zadeček Jennifer Lopez, je krásný? V každém případě si ona právě ze svého „pozadí“ udělala svoji značku a myslím, že tak to má být.

Takže když se mne kdokoli zeptá, proč je ideálem krásy vychrtlá modelka, říkám, nemyslím si, že ideálem krásy je vychrtlá modelka. Krása je umět být sám sebou, znát svoji cenu, to v čem dokážu být nejlepší... Vyrovnaný, šťastný a zdravý člověk může být úspěšný a krásný zároveň.

Pro někoho jsme v rámci modelu soutěžního klání zvolili v tomto duchu opravdu radikální změnu: zrušili jsme promenádu v plavkách, kterou považujeme za přežitek. Dívky se nabízejí jak zboží ve výlože. Na co potřebují vidět porotci a diváci polonahou slečnu? Jestli mají dívky celulitidu na stehnech a zadečku, kontrolujeme během castingů. Pravidly zakázaný pearcing a tetování také. Není třeba je takhle neuctivě obnažovat. Promenádu v plavkách jsme zrušili, protože hledáme vnitřní krásu! Naopak ve volné disciplíně má dívka možnost ukázat, co v ní je, zaujmout osobností, kouzlem, pohotovostí spontánností. Tady hledáme charisma, ne v bikinách :-). Pokud někdo zruší v takovéto soutěži volnou disciplínu, udělá ze soutěžích jen loutky, bezduchou výplň programu.

V tomto ohledu jsem opravdu, dá se říct, pyšná na dívky, které filozofie Miss Junior oslovila. Opravdu máme úspěšné, sebevědomé a šikovné vítězky. Chci, aby se dívky rozvíjely, hledaly spíše sebe samy a svou cestu a místo v životě. Nemáme ambici tvrdit, že budujeme světové topmodelky. Ale ukazujeme možný směr cesty. Právě v tom, myslím, je soutěž Miss Junior jiná a těší mne, že to mnozí oceňují stále intenzivněji. Ostatně s nejúspěšnějšími finalistkami uplynulých deseti ročníků se budou moci diváci setkat přímo v rámci finálového galavečera Miss Junior 2009, který se bude konat 2. září v Praze. Přihlásit se můžete na stránkách:

Miss Junior Česká republikaZajímáte se o soutěže krásy? Kafe.cz, které je pro letošní ročník Miss Junior exkluzivním mediálním partnerem, vám bude pravidelně přinášet zajímavé informace ze zákulisí této soutěže, rozhovory s finalistkami a budete mít možnost vyhrát i VIP vstupenky na finálový galavečer. A jako bonus budou čtenářky Kafe.cz volit Miss Junior Internet 2009.