„Pravé oko je hezky klenuté, ale štěrbina levého je mírně menší. Lehký pokles jednoho obočí způsobuje opticky větší nadbytek kůže. Ochabnutí svalu se zase projeví zviditelněním tukových váčků, zvláště u vnitřního koutku. U obou očí odstraním tuto nadbytečnou kůži, tukové váčky částečně vyjmu a ránu zašiju speciálním stehem, který je ukryt v kůži,“ říká operatér MUDr. Andrej Sukop, Ph. D.

Bezprostředně před zákrokem mi speciální fixou na víčka vyznačí, kde končí záhyb oční řasy. „Finální korekci provedu, až budete ležet,“ ujasňuje odborník nejen na blefaroplastiku a vysvětluje, že tvář člověka vleže a vstoje se výrazně liší a pro práci plastického chirurga je nutné naprosto precizní naplánování operace. Pak fotí mé oční partie a uklidňuje mě.

Krása bez bolesti

„Za týden přijdete na kontrolu a vyndáme stehy. Do té doby nenoste nic těžkého, necvičte, nenamáhejte se a nepředklánějte. Hlavně to chce oči ledovat, aby opadl otok. Ideální je sáček zmrzlého hrášku zabalený v utěrce či malém ručníku,“ radí mi Andrej Sukop.

Ledovat se má 5 až 20 minut a za hodinu akci znovu opakovat. Zajímavé je, že od této chvíle mi budou oči stárnout pomaleji, nová neznatelná jizvička totiž jako lanko zbrzdí případný další nežádoucí „pád“ kůže… „Pokud vás někdo pozve zítra na večeři, běžte. Jen si vezměte brýle,“ směje se specialista Kliniky laserové a estetické dermatologie a plastické chirurgie v Praze. Brýle si beru i teď a jedu domů.

P. S.: Zbytek odpoledne jsem ledovala a spala. Bezbolestně. Další den jsem ledovala, žehlila a šla do práce. Ve slunečních brýlích. Žádné modřiny ani podlitiny se nedostavily. O týden později jsem byla „připravena“ o dva stehy a od té doby se cítím lépe, bez únavy. A jizvy? Žádné! ¨