Pravé řecké kafeneio, před nímž stojí pár stolků s typickými řeckými vyplétanými židličkami, nemá nic společného s mondénními západoevropskými kavárnami vídeňského či pařížského typu, atmosféra je však o to přívětivější.

Pro každého Řeka je potěšením zajít do své oblíbené kavárničky, usednout s přáteli ke svému šálku, pozorovat okolí, prohlédnout si noviny a komentovat nejnovější události. Pití kávy je také součástí každodenního rituálu většiny řeckých domácností, je to chvilka pohody, při které nechce být nikdo rušen.

Káva přišla do Řecka z východu, Řekové ji poznali při cestách mezi Konstantinopolí a Malou Asií a od té doby se stala nepostradatelnou součástí jejich života. Navzdory tomu, že řecký trh zaplavily nejrůznější druhy evropské kávy, Řekové své zvyky a oblibu jednoho druhu typické kávy zpravidla nemění.

Pro přípravu lahodné kávy musí být kávová zrna jemně mletá a pražená velmi opatrně, aby si zachovala pěknou hnědou barvu. Čerstvě namletá káva se pak svaří s vodou a odpovídající dávkou cukru v tradiční nádobce – briki, u nás více známé pod názvem džezva. Vaření kávy vyžaduje značnou trpělivost i zručnost, správně se má po vzkypění pěny nejméně dvakrát odstavit z ohně a po poklesu pěny znovu povařit. Odměnou za trpělivost je potěšení z vynikající chuti napěněné kávy, která se podává se sklenicí vody. Pokud nebudete mít v létě chuť na šálek horké kávy, dopřejte si frappé, sklenici našlehaného ledového nápoje, který vás zaručeně osvěží.

Informace na internetu

Vychutnejte si kávu v Řecku – hrajte s Kafe.cz o zájezd v hodnotě 40 000 Kč!