Domácí Croissants

Máslová část
250 g másla

Kynuté těsto
500 g hladká mouka
50 g cukr krupice
špetka soli
20 g droždí
5 žloutků
250 g mléka

Postup:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího, než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.

Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny.

Poté necháme přes noc v lednici nakynout.

Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180 °C cca 10 – 12 minut.

Sladké náplně

Griliášovo-čokoládová

100 g lučina
50 g griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžíce kandovaného pomeranče
100 g čokolády (60%)

Višňová

200 g višní (mražených)
2 lžičky škrobu
1 lžička perníkového koření
100 g tuhého tvarohu
cukr a rum dle chuti

Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

Slané náplně

1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem mortadela - na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy - na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

Pravá Peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda

150 ml mléka
80 ml sladké smetany 30%
20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70 %)
2 hřebíčky
2 tobolky kardamomu
půl hvězdičky badyánu
cukr dle chuti

Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme k varu a pozvolna vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene, odstraníme koření, nasypeme nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.