Diskutujte: Chodíte na pravidelné gynekologické prohlídky? Máte pocit, že se váš gynekolog prevenci rakoviny děložního čípku dostatečně věnuje?

Gynekolog MUDr. Jiří Sláma, Ph.D., v rozhovoru pro kafe.cz radí, jak se zachránit před rakovinou děložního čípku.

Každých 18 minut zemře v Evropě jedna žena na karcinom děložního čípku. Proč vůbec tento nádor vzniká?
Vyvolávají ho určité typy lidských papillomavirů, označované zkratkou HPV. Je známa více než stovka různých typů – některé z nich způsobují bradavice, jiné ale zapříčiňují změny buněk, z nichž se může vyvinout nádor.

Nakazíme se snadno?
Viry HPV se mezi lidmi přenášejí obvykle sexuální cestou, ale stane se to i bez pohlavního styku při kontaktu kůže. Viry jsou tak rozšířené, že se s nimi většina dospělých sexuálně aktivních jedinců během života setká.

Takže kondom není stoprocentní ochranou?
Kondomy účinně chrání před ostatními sexuálně přenosnými chorobami, pro prevenci HPV infekce ale nedostačují právě kvůli přenosu při pouhém kožním kontaktu. Díky tomu se infekce může šířit ještě před použitím kondomu.

Ochrana před rakovinou děložního čípku tedy spočívá v pravidelných gynekologických prohlídkách?
Ano, každá žena by jednoročně měla u svého gynekologa podstoupit preventivní prohlídku, která je hrazena ze zdravotního pojištění. Cílem této kontroly je včas rozpoznat případné předrakovinné změny na děložním čípku a podle míry závažnosti je buď sledovat, a nebo ošetřit. Bohužel mnoho žen na prohlídky nechodí. Alarmující čísla hovoří o tom, že prevenci u gynekologa u nás absolvuje pouze polovina žen. Zbylé tedy hazardují se svým zdravím, protože předrakovinné změny na čípku se obvykle neprojeví žádnými příznaky a ženy nemívají potíže dokonce ani v počátečních stadiích rakoviny.

Ovšem nejsou výjimkou ženy, které rakovinou děložního čípku onemocněly, přestože na prohlídky pravidelně docházely…
Nezachycená onemocnění se týkají především takzvaného adenokarcinomu. Předrakovinné změny mohou nastat jak v oblasti povrchových buněk, tak i v kanálku děložního čípku. Zatímco povrchové změny jsou dobře zjistitelné pomocí cytologického stěru (odběru vzorku buněk), změny v kanálku jsou mnohem zákeřnější a cytologický stěr je umí zjistit velmi obtížně, nezřídka až ve stadiu rakoviny, čili adenokarcinomu.

Lze přesnost gynekologických kontrol zvýšit?
Lze provést test na přítomnost HPV. Provádí se ale až u žen nad 30 let stejným stěrem z děložního čípku jako odběr cytologie. Negativní výsledek spolu s negativitou cytologického stěru znamenají, že má žena extrémně nízké riziko vzniku rakoviny dokonce na několik let dopředu. Nevýhodou testu je jeho provedení na vlastní žádost – žena si jej musí zaplatit, což představuje asi 1 000 Kč.

Nová zdravotní reforma navrhuje, aby naše zdravotní pojišťovny proplácely dívkám mezi 13 a 14 lety očkování proti rakovině děložního čípku. Vítáte to?
Vítám to s obrovským nadšením, protože jde o zásadní průlom. Gynekologické prohlídky jsou až druhotnou prevencí, kdy postihujeme už vzniklé změny na čípku. Očkování naproti tomu je prevencí primární, protože zabraňuje infekci viry HPV. U nás jsou na trhu nyní dvě vakcíny – Cervarix a Silgard, které chrání proti nejčastějším typům HPV. Ty jsou příčinou asi tří čtvrtin všech rakovinových nádorů děložního čípku, ale i některých rakovinových nádorů pochvy, zevních rodidel, řitního svěrače, dutiny ústní a hltanu.

A co starší ženy?
Vakcína je účinná bez ohledu na věk. Nejvíce efektivní je ale tehdy, když je žena v době očkování bez přítomnosti HPV infekce nebo bez předrakovinných změn. A to lze zajistit s jistotou jen u velmi mladých dívek, které ještě pohlavně nežijí. Nicméně z očkování může profitovat i žena „starší“, neboť i ona se může nakazit. Typickým scénářem je opakovaná nákaza mezi rozvedenými ženami ve věku 30 – 40 let. Ty totiž mívají nové partnery, od nichž se mohou nakazit.