1. Podvodní svět Unterwasserreich

Kde: Schrems

Co zde uvidíte: Navštívit zde můžete podvodní říši a národní park Hochmoor Schrems. V akváriích podvodní zoologické zahrady se prohánějí vodní blechy, larvy hmyzu a malé rybky a ve venkovní části mohou návštěvníci pozorovat žáby, vážky a vydru říční. Uvidíte zde také spoustu vodních teras, rybníků a potůčků. Součástí prohlídky jsou i krátké filmy a výzkumná laboratoř, kde si děti mohou zahrát na vědce a zkoumat živočichy ve vzorcích vody. Součástí přírodního parku je i 20 m rozhledna, z níž je krásný výhled na krajinu.

Vstupné: dospělí 195 Kč (7,5 EUR), děti do čtrnácti let 104 Kč (4 EUR), do 6 let zdarma

Kdy je otevřeno: denně 9 až 18 hodin

Tip Kafe.cz: Nenechejte si ujít krmení vyder, které se koná denně 10.30, 13.30 a 16.30 hodin.

Web: www.unterwasserreich.at

2. Waldviertelská železnice

Kde: Gmünd

Co zde uvidíte: Můžete se projet parní, anebo naftovou lokomotivou po zdejší úzkokolejce, a to po trase mezi Gmündem a Litschau, nebo Gross Gerungs. Pravidelně se jezdí ve středu, sobotu a v neděli. Jedinečný zážitek na dráze budou mít hlavně děti, které zde mají i vlastní vagón. Dny, kdy se jezdí s parní a kdy s naftovou lokomotivou, najdete na webových stránkách.

Vstupné: Zvýhodněné ceny pro rodiny – podle délky trasy se pohybují od 416 do 858 Kč (16 až 33 EUR) pro rodinu za jednosměrnou jízdenku.

Kdy je otevřeno: středa, sobota, neděle

Tip Kafe.cz: Vezměte si s sebou kola, přeprava ve vlaku je zdarma a můžete tak udělat i něco pro své zdraví.

Web: www.waldviertelbahn.at

3. Národní park Thayatal

Kde: Hardegg

Co zde uvidíte: Národní park Thayatal garantuje společně s českým Národním parkem Podyjí ochranu jednoho z nejkrásnějších, nejromantičtějších a druhově nejpestřejších říčních údolí. Na malé ploše najdete velkou rozmanitost vyskytujících se živočišných a rostlinných druhů. Návštěvníkům od dubna do října každý víkend nabízí výlety nebo akce na vybraná témata a krátké prohlídky jako např. výstavy. Aktuální informace najdete na internetu.

Vstupné: návštěva výstavy 99 Kč (3,80 EUR) pro dospělého, 57 Kč pro dítě (2,20 EUR)

Kdy je otevřeno: denně od 9 do 18 hodin

Tip Kafe.cz: Navštivte zdejší restauraci a kavárnu Thayatal a nechte se rozmazlovat pokrmy z regionální kuchyně, fair trade kávou, domácími moučníky a občerstvujícími nápoji.

Web: www.np-thayatal.at

4. Ametystový svět

Kde: Maissau

Co zde uvidíte: Největší zpřístupněnou ametystovou žílu na světě. Projít se můžete také v ametystovém parku s růžovou zahradou a energetickou stanicí. Vidět můžete multimediální show a zabavit se na poli hledačů pokladů, anebo na dětském hřišti.

Vstupné: dospělí 182 Kč (7 EUR), děti do 14 let 52 Kč (2 EUR), do 4 let zdarma

Kdy je otevřeno: denně od 9 do 17 hodin

Tip Kafe.cz: Staňte se hledačem ametystů. Na speciálním poli můžete kopat vypůjčenými nástroji a v případě, že na ametysty narazíte, si je odnést! Za kopání však musíte několik EUR zaplatit.

Web: www.amethystwelt.at