Před Vánocemi utrácíme víc a často i bez rozmyslu. Téměř každý rok si říkáme, že vánoční svátky jsou především o klidu a pohodě, že trochu skromnosti neuškodí – a přitom pak stejně nakonec utrácíme zbytečně víc, než je nutné nejen za dárky, ale také za potraviny. Máme pro vás několik zásadních rad, které se vám určitě vyplatí!

Nejdůležitější rada je jednoduchá – nekupujte všechno, co obchody nabízí, a to ani za velmi nízké ceny. Udělejte si základní seznam potravin, které budete na Vánoce potřebovat, a při nákupu vycházejte především z něj. Vyhnete se tak nákupu mnoha zbytečností a ušetřené peníze můžete použít třeba na nákup dárků pro vaše blízké.

Základní zásady

Při nákupu potravin se můžeme vyhnout pozdějšímu nepříjemnému překvapení, když budete dodržovat několik základních zásad:

  • Kontrolujte vzhled, vůni a případně i chuť – potraviny, které už na první pohled nevypadají jako čerstvé, jsou nahnilé nebo jinak poškozené, nemají správnou vůni atd., zásadně nekupujte, ani kdyby byla jejich cena skutečně minimální. V mnoha případech můžete požádat o malý vzorek k ochutnání – využijte to.
  • Datum trvanlivosti nebo spotřeby – u každého potravinářského zboží musí být uvedeno datum spotřeby nebo trvanlivosti. Nekupujte potraviny, které jsou tzv. prošlé a raději ani takové, které se k datu spotřeby nebo trvanlivosti blíží
  • Složení výrobku - podle zákona musí být u potravin uveden seznam všech použitých surovin, ale i přídatných látek – tzv. éček.. Věnujte chvíli času a složení si přečtěte.

Mnoho vám napoví i vzhled prodejního místa a úroveň obsluhy. Nekupujte potraviny tam, kde je na první pohled zřejmé, že na hygienu a čistotu příliš nedbají.

Nákup ovoce a zeleniny

O Vánocích se na mnoha stolech objevuje i různé exotické ovoce - ananas, datle, fíky, ale i mango, avokádo a mnoho dalších druhů, které běžně během roku většinou nekupujeme. Nepatří k nejlevnějším, a tak zvažte, zda ho vůbec bude někdo jíst a nebo zda to nakonec nebude jen tak trochu zbytečná dekorace. Možná je mnohem lepší zůstat u osvědčených zdravých jablek, pomerančů, mandarinek a banánů, u kterých dokážeme poznat i kvalitu.

Ovoce i zelenina musí být zdravé a celé! Ze zákona je zakázán prodej hnilobou napadených nebo které vzhledem k zhoršené jakosti už v podstatě nekonzumovaných plodů. S tím se velmi často setkáme například u banánů nebo jiných druhů převážně měkkého ovoce, ale i u některých druhů zeleniny. Plody nesmí být mechanicky poškozené, nesmí na nich být různí škůdci, nesmí samozřejmě mít jiné pachy nebo chuti a také být tzv. přešlé mrazem. Například u citrusových plodů mráz způsobuje výrazné chuťové změny, ovoce je kyselé nebo i nahořklé, banány mrazem zčernají, brambory sladké a ostatní zelenina je náchylná k hnilobám. Pozor si dejte i na zdánlivě výhodná balení pomerančů, mandarinek, hroznového vína a dalších plodů v balíčcích. Na dně se často skrývají plody nahnilé nebo jinak poškozené.

Ovoce i zeleninu před Vánocemi často kupujeme na tržištích, kde právě nízké teploty mohou způsobit uvedené změny k jeho kvalitě. Poškození mrazem se na první pohled nepozná, vady se projeví až doma po vyrovnání teploty plodů s okolním prostředím. Ovoce i zelenina ztrácí typickou barvu, mění se chuť a velmi rychle se projevují i hnilobné procesy. I když nabídka na tržištích může být lákavá, přesto dejte přednost nákupu v klasické prodejně!

Lahůdky – saláty, aspiky, chlebíčky…

Stejně jako vánoční cukroví nebo ovoce se na svátečním stole objevují i různé lahůdky – saláty, obložené chlebíčky, pomazánky, aspiky a další. Někdy si je připravujeme doma, v poslední době si ale všechno můžeme i koupit. I v tomto případě ale existuje určité riziko, protože lahůdkářské produkty se při nedodržení správné teploty skladování poměrně rychle a snadno kazí. Všechny podobné lahůdky tedy kupujte až téměř na posledních chvíli, mnohem výhodnější – a to dokonce i finančně – je jejich domácí příprava.

Při nákupu kontrolujte datum spotřeby nebo trvanlivosti a také složení výrobku. Kupujte skutečně jen takové zboží, které vypadají čerstvě. Všímejte si i způsobu, jak jsou lahůdky na prodejním místě uskladněné a vystavené. Měly by být v chladicích boxech a vitrínách, kde teplota není vyšší než 5 °Celsia – pokud jsou jinde, nekupujte je!

Cukroví a sladkosti

Vánoce si bez cukroví nedokáže představit asi nikdo, ale vzhledem k stále většímu nedostatku času se v mnoha domácnostech přestává péct. Mnoho pekáren a cukráren se v tomto případě chopilo příležitosti a v obchodech se objevuje mnoho druhů cukroví. V nabídce je cukroví jemné i trvanlivé, čajové pečivo, cukroví z lineckého, třeného, kakaového, ořechového, mandlového, kokosového a dalších druhů těsta, sněhové pečivo, perníčky, cukroví s náplněmi i bez nich, čokoládové výrobky…

U cukroví se podívejte na složení a opět i na datum trvanlivosti nebo spotřeby. Pokud na etiketě uvidíte dlouhý seznam e-látek – mohou to být barviva, ochucovadla, aromata a mnohé další, nekupujte ho. Určitě byste si na něm nepochutnali.

Největší problémy se objevují u čokolády. V obchodech je mnoho druhů, ale jen část je možné nazývat kvalitní čokoládou. Poměrně značná část těchto výrobků jsou v podstatě jen čokoládové náhražky, kterých chuť ale ani vůně vás určitě nenadchne. Kvalitní čokoláda obsahuje alespoň 70 % kakaa a tuto informaci zjistíte opět z údajů na obalu.

Maso a ryby jsou další potraviny, které na Vánoce kupujeme ve větším množství. I v těchto případech je potřeba dobře vybírat a vzhledem k nabídce je není potřeba kupovat do zásoby a ukládat do mrazničky. Maso zmražením ztrácí mnoho svých chuťových i aromatických vlastností.

Rada na závěr: pokud chcete alespoň na Vánoce mít skutečně kvalitní maso, kupte ho raději u řezníka než v supermarketu! Kapra nebo jiné běžné české sladkovodní ryby na vánoční stůl budou také zcela jistě chutnější, pokud je koupíte u stánků přímo od rybářů.