Diskutujte: Ve které roli se vám Radek Brzobohatý líbil nejvíc?

Ve středu, den před svými osmdesátými narozeninami, zemřel náhle Radoslav Brzobohatý. V očích svých divaček a ctitelek byl typem opravdového chlapa, rovného, zásadového, se smyslem pro humor, jakého často ztělesňoval i ve filmu a na divadle. Vždycky se hrdě hlásil ke svému valašskému původu a mezi Valachy měl také řadu kamarádů včetně dramatika Františka Pavlíčka, který mu v 60. letech řediteloval v Divadle na Vinohradech, a režiséra Vojtěcha Jasného, jenž s ním natočil jeden z jeho nejlepších filmů Všichni dobří rodáci.

Pěnička a Paraplíčko

Radek Brzobohatý potkal v životě dvě osudové ženy. První byla Jiřina Bohdalová, s níž se oženil 6. června 1970 na pražské Staroměstské radnici. Oba už v té době byli nesmírně populární, navíc je režiséři začali využívat jako skvěle sehranou dvojici. Jiří Sequens vzpomínal, že byl svědkem jejich sbližování a hned pojal nápad obsadit je do filmu Pěnička a Paraplíčko jako mileneckou dvojici kasaře a prostitutky, jejichž lásce osud nepřál. Radka ovšem využil již o několik let dříve ve filmu Atentát a v roce 1969 také v jednom z dílů Hříšných lidí města pražského, kde hrál známého boxera a svůdce žen v díle nazvaném Sluneční lázně. Podobně režisér Karel Kachyňa nechal vyniknout temperamentu B + B v legendárním snímku Ucho. Televizní režisér František Filip je zase společně obsadil do inscenace Kat nepočká, natočené podle osudu herečky Anny Letenské, zatčené a popravené nacisty. Samotného Brzobohatého pak využil v silně vlastenecky laděném seriálu F. L. Věk, kde si herec zahrál hlavní postavu obrozeneckého kupce z Dobrušky.

Talentovaný syn

Vztah s Jiřinou Bohdalovou skončil rozchodem. Radek Brzobohatý pak našel porozumění a lásku u slovenské herečky Hany Gregorové, s níž se seznámil v roce 1981 při natáčení filmu Noční jezdci. Hana mu dala syna Ondřeje, nadaného hned několika talenty najednou.
Ti, kdo vodili své potomky do Lidové školy umění v Biskupské ulici v Petrské čtvrti, mohli řadu let pravidelně potkávat známého herce, jak sem také vodí svého synka. Ondřej Brzobohatý na to sám vzpomínal: „Když mi byly čtyři roky, vytipovali si mě ve školce učitelé z lidušky a doporučili, abych se učil na nějaký hudební nástroj. Táta rozhodl, že to budou housle. Má je hrozně rád – sám na ně třeba v F. L. Věkovi ohromně ‚špíloval‘. Maminka jeho rozhodnutí podporovala, i když sama na žádný nástroj hrát neumí. A tak jsem od čtyř let cvičil na housle šest hodin denně. Myslím, že jsem byl celkem poslušnej a své rodiče respektoval, takže jsem ani moc neprotestoval. Navíc táta se snažil a pokud mohl, cvičil se mnou.“

Vrásky z lásky

Pro Ondřeje byl Radek tím nejlepším tátou na světě. Podnikali spolu pánské jízdy, na nichž spolu mohli mluvit otevřeně o čemkoli. Od roku 2004 se pak Hana Gregorová ujala řízení Divadla Radka Brzobohatého a Ondřej začal skládat muziku pro některé hry, případně si v nich i zahrál po boku svého otce.
Naposledy se Radek Brzobohatý objevil v seriálech Život je ples, Vyprávěj a vloni ho režisér Jiří Strach dal opět alespoň na place dohromady s Jiřinou Bohdalovou ve filmu Vrásky z lásky. Došlo tak k usmíření dávných partnerů. „Žít v nenávisti se nedá,“ řekl kdysi Radkovi Franta Slimáček, podle kterého byli natočeni Všichni dobří rodáci. Herec si jeho slova vzal za své krédo a život se mu za to odměnil mnoha šťastnými okamžiky. O to víc jeho odchod bolí….