Pro zpěvaččino album Bílé Vánoce, které se stalo s prodejem přes 40 000 kusů hitem letošního předvánočního trhu, oblékl píseň do nového hudebního kabátu aranžér, skladatel a klavírista Petr Malásek. Mimochodem, skladba z roku 1962 je o dva roky starší než on sám.

„Při práci na takové legendě si samozřejmě uvědomujete velkou zodpovědnost. Snažil jsem se tu písničku nezkazit samoúčelnými finesami a zároveň ji nezaranžovat banálně, abych si neuřízl ostudu před kamarády. Mezi těmito dvěma mlýnskými kameny jsem se tedy pohyboval,“ vysvětluje. Sám má k semaforské Purpuře poměrně osobní vztah.

Píseň v podání Lucie Bílé a Marty Kubišové si poslechněte zde:

Zdroj: Youtube

„Táta ji kdysi nahrál na jedno z alb Romantický klavír, takže jsem ji jako dítě slýchal nepoměrně častěji než jiné písně s touto tematikou,“ odkazuje ke slavným deskám svého otce Jiřího Maláska. „Purpura je pro mě naprosto srovnatelná s jinými vánočními klasikami, ať už mám na mysli Tichou noc, Bílé Vánoce nebo koledy. Díky její geniální jednoduchosti jsem ji přestal vnímat jako umělou píseň.“

Inspirace přišla z Ameriky

Petr Malásek v poslední větě vystihl, jaký vztah asi mají ke zlidovělé skladbě i nejmladší generace. Málokterého z teenagerů zřejmě napadne pátrat po autorech písničky, se kterou se od dětství setkává nejen doma u stromečku, ale také třeba v táborových zpěvnících.

Ostatně kdo dneska například ví, že skladbu Chtíc, aby spal napsal barokní autor Adam Václav Michna z Otradovic? „Na sklonku třicátých let nazpíval Bing Crosby vánoční písničku White Christmas, kterou si od té doby zpívá každé svátky celá Amerika.

Jednou tedy za mnou přišel Jiří Šlitr s návrhem zkusit písničku, která by v tom našem národě rezonovala stejně jako zmíněné Bílé Vánoce. A tak jsme složili Purpuru,“ přichází s vcelku lakonickou vzpomínkou autor textu Jiří Suchý.

Píseň, která přežívá desetiletí, prý měli hotovou během jediného dne. Nápad na první vánoční píseň v semaforském repertoáru se zrodil v parném létě. Skladba měla premiéru roku 1962. Stejné datum narození mají takové šlágry z dílny S + Š jako Mister Rock and Mister Roll, Vyvěste fangle a Tulipán.

Pod vědeckým dohledem

„Jest důvodné podezření, že Purpura se stane velmi populární,“ napsala redakce Mladého světa ve vánočním čísle roku 1962 pod přetištěný písňový text. Byla to prorocká slova. Písničku o kouzlu provoněných svátků si lid osvojil takovou rychlostí, že byla dokonce podrobena odbornému etnologickému zkoumání.

Sám Jiří Suchý rád přiznává, že ho úspěch písně zaskočil. „Zatímco hity podléhají módě a zapomíná se na ně, tak tyhle písničky, které jsou spojené s Vánocemi a berou lidi na cit, jsou věčné. Navíc Purpura se Jiřímu Šlitrovi mimořádně zdařila, zhudebnil ji opravdu citlivě.“

Nechme se tedy překvapit, kdo další po úřadující královně české pop-music Lucii Bílé k nám po této skladbě nechá vklouznout „to tajemné kouzlo Vánoc“.

J. Šlitr/J. Suchý: Purpura

  • Původní verzi nazpíval Jiří Suchýs Pavlínou Filipovskou.
  • Na desky ji nahráli také třeba Karel Gott,Eva Pilarová, Karel Štědrý, ale i Dagmar Patrasováči duo Eva a Vašek a mnoho dalších interpretů.
  • Sám Jiří Suchý ji natočil zatím naposledyv roce 1997 na své vánoční album produkovanérockerem Ivanem Králem.