A pokud jste si doma ještě žádný nepostavili, nevadí. Míst, kde si můžete ty nejrůznější betlémy prohlédnout, je opravdu hodně a třeba se necháte inspirovat i k vlastní tvorbě.

Betlémy u Karlova mostu

Pražané i turisté od Prahy mířící mají v době adventu skvělou příležitost navštívit netradiční výstavu v Muzeu Karlova mostu. Výstava se jmenuje Betlémy u Karlova mostu a vy se při její návštěvě můžete těšit na nové a naprosto unikátní betlémy vycházející z rozličných tradic. Uvidíte historické papírové betlémy, slaměný betlém s postavami v životní velikosti, Vltavský rybí betlém, ptačí betlém nebo třeba i betlém námořnický.

  • Výstava bude otevřena od 28. listopadu do 6. února 2011. Po celý advent získáte navíc ke vstupence do Muzea Karlova mostu zdarma plavbu Pražskými Benátkami.

Betlémy na hradě Ostrava

Ve vánočně vyzdobené galerii Slezskoostravského hradu Ostrava se od 3. prosince do 9. ledna 2011 můžete pokochat krásami různých druhů betlémů. Celkem se v galerii představí na 200 betlémů, a to nejen z České republiky, ale i z Polska a Slovenska. Vystavovat se budou betlémy klasické, ale těšit se můžete i na atypické vyobrazení svatých postaviček ze šroubů a matek, těstovin nebo plastelíny. Prostředí hradu dodává betlémům své kouzlo a vy se tak můžete těšit na velmi příjemný sváteční zážitek.

  • Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, a to i na Štědrý den, kdy je otevírací doba zkrácena do 16 hodin.

Výstava betlémů a vánočních dekorací

Jihomoravská metropole, město Brno, vystavuje betlémy české, ale i světové v Baron Trenck Gallery. Výstava je přístupná od 4. prosince do 6. ledna 2011 a mimo klasické betlémy vás zaujmou zejména exotické betlémy ze tří světadílů – z Afriky, Jižní Ameriky a Asie. Jedním z unikátů je například betlém až z daleké Rwandy. Celá prohlídka je navíc doplněna vánočními dekoracemi brněnských floristů.

Největší betlém na světě

Možná vás to překvapí, ale největší vyřezávaný betlém na světě můžete vidět právě u nás v České republice. Betlém v životní velikosti čítá již 154 soch, váží 20 tun a vyrobil jej řezbář Jiří Halouzka. V životní velikosti zde můžete vidět i slona nebo velblouda, což se bude líbit zejména dětem. Betlém pana Halouzky byl na světovém kongresu betlémářů v Hradci Králové oceněn titulem Největší betlém na světě, vyřezaný v životní velikosti.

  • Betlém společně s další řezbářskou tvorbou pana Halouzky můžete vidět v Pradědově zahradní galerii U Halouzků, v Jiříkově na Bruntálsku. Otevírací doba galerie je denně od 9 do 18 hodin.

Výstava Skleněné betlémy

V Železném Brodě, v Městské galerii Vlastimila Rady, se na začátku prosince otevřely dveře všem příznivcům a milovníkům skleněného umění a bižuterie. Na letošní výstavě Skleněné betlémy je vystavováno celkem 54 betlémů od více než dvaceti tvůrců. Jedním z nejcennějších kousků, které zde můžete vidět, je velký hutní betlém o zhruba třiceti figurách, který obvykle bývá vystaven v místním kostele. Další betlém, který stojí jistě za zmínku, je dílem studentů tamní sklářské školy. Jejich betlém je inspirován dávnými drátkovými figurkami profesora Brychty, otce brodských figurek. Studenti vytvořili betlém z korálků na drátku. Dále jsou zde k vidění betlémy ryté, betlémy vitrážové, foukané z trubic nebo betlém malovaný na skle.

  • Brány výstavy jsou otevřeny až do konce ledna, od úterý do neděle, vždy od 13 do 16 hodin.

Unikátní mechanický betlém

V Třebechovicích pod Orebem máte možnost vidět opravdový skvost mezi betlémy. V Třebechovickém muzeu betlémů vystavují nejcennější a nejobdivovanější unikátní mechanický betlém lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a autora mechanismu Josefa Frimla. Proboštův betlém je jediným betlémem v České republice prohlášeným za národní kulturní památku (vyhlášen byl v roce 1999). Celý betlém včetně mechanismu byl vytvořen ze dřeva před více než sto lety. Na ploše 7 x 3 x 2 metry se nachází více než 2 000 vyřezávaných dílů.

Od svého vzniku prošel Proboštův mechanický betlém několika proměnami, které umožnily jeho vystavování po celém světě. Tyto proměny dokumentuje nově upravená expozice s názvem Proměny Proboštova betlému.

  • Třebechovické muzeum betlémů je otevřeno celoročně. V prosinci jsou brány muzea otevřeny každý den od 9 do 17 hodin.

Tip KAFE.cz

Chcete-li, aby vám doma hořelo pravé betlémské světlo, máme pro vás dobrý tip, kde si jej obstarat.

  • V Praze si světlo můžete přijít „nabrat“ již v sobotu 18. prosince na Staroměstské náměstí.
  • V Brně se bude betlémské světlo rozdávat 23. prosince na akci Vánoce na radnici.
  • Od 18. prosince budou brněnští skauti světlo rozvážet vlakem i do dalších míst po České republice. Zda se bude světlo rozdávat i ve vašem městě, se můžete dočíst na stránkách www.betlemskesvetlo.cz.