Diskutujte: Co si myslíte o odborném názoru Šárky Vávrové? Kdo poradil vám, když jste doma nevěru řešili? Obrátili byste se na psychologa nebo vztahového poradce?

Poslední průzkumy ukazují, že nevěra je jednou z nejčastějších příčin rozchodů ve vztazích. S partnerovou nevěrou je konfrontována převážná část podváděných. I přesto, že se může jednat o funkční či nefunkční manželství, je odhalení partnerovy nevěry psychickým šokem, který provází stavy nejistoty a ohrožení.

  • Nejčastější otázkou podváděného je: „S kým jsem žil/a/? Co jsem udělal/a/ špatně? Jaký byl důvod nevěry? Jak jsem mohl/a/ být tak slepý/á?“
  • Každý bereme nevěru jinak. Společné máme to, že všichni jsme omylní a chybující.

Přečtěte si komentáře psycholožky a koučky Šárky Vávrové na vaše názory u článku
Jak poznat nevěru: Příznaky a signály, které ji prozradí!

Holly a Sisi uvádí v diskusi důležitou poznámku.
Presne a predstava, ze ziju s muzem, co o sebe nedba, to je nepredstavitelne. Spis mit figle, jak si ho uplne otocit kolem prstu, pak nebude chtit jinou. Proste si za to spis asi obcas muze ta zenska.

Názor psycholožky:

No jo, může to tak být a taky nemusí. Co když je úplně normální, že se partner denně holí, dbá na svůj vzhled, dobře se obléká, nehádá se, má chuť na sex stále stejnou, jak potom poznat nevěru?
Pokud o sebe muž pečuje, neukazuje to na jeho sklony k nevěře. Existují muži, které nazýváme metrosexuálové, což je označení pro muže, kteří investují do značkového a módního oblečení, kosmetiky a návštěv posiloven nebo solárií. Metrosexuálové se tak v péči o fyzickou krásu vyrovnávají ženám. Nemusí to primárně znamenat, že se chystají k nevěře.
Předejít nevěře můžeme pouze tím, že zůstaneme tím člověkem, kterého náš partner potkal na začátku vztahu. Není tím myšleno přirozené stárnutí, ale proces, ve kterém se stáváme někým jiným. Ve většině případů se u žen objevují tendence přejít z pozice manželovy milenky do pozice manželovy a rodinné služky. Obětuje svůj život rodině, dětem, manželovi a zapomíná zcela na svoje potřeby a sama na sebe. Na začátku vztahu muž potkal ženu a postupem času se ze ženy stal otrok, který vnímá pouze svoje každodenní povinnosti a zapomíná na to, že je žena, a na své potřeby. Muž je lovec a má tendence hledat k sobě opět ženu. V té chvíli odchází do lovišť ulovit si ženu, u které najde opět pocit mužnosti.

Tamara
Kdežto muž skončí v posteli milenky právě, když je v manželství i spokojený… Má atraktivní, inteligentní a úspěšnou partnerku a je jí nevěrný zřejmě právě proto, aby si dokázal, že má ještě na víc...Zřejmě v tom bude hrát roli pošramocené sebevědomí...

Názor psycholožky:

Jiný případ je, pokud je žena v oblasti své profese a finančního zabezpečení úspěšnější než její manžel. Zde také dost často může dojít k nedostatečnému sebevědomí jejího partnera a úspěch své ženy nezvládne. Vyhledá si ve většině případů ženy kariérně podstatně nižší úrovně, než je jeho partnerka, aby si dokázal svoji mužnost.
Posledním případem je pojem andropauza - mužské klimakterium. Příznaky mužského klimakteria se projevují stejně jako u žen v poklesu tvorby pohlavních hormonů a mohou být u mužů velmi podobné příznakům, jaké se vyskytují u žen. Muž se stává podrážděným a neurotickým, má problémy se spánkem, sníženou chuť na sex, problémy s erekcí, často se dostává do stavu vyčerpanosti. Také se nadměrně potí, kůže se stává suchou a ve zvýšené míře vypadávají vlasy. Dochází ke ztrátě svalové hmoty, naopak však s tím vzrůstá podíl tukové tkáně. Muži často psychicky řeší andropauzu tak, že si najdou podstatně mladší partnerku. Nároky mladší ženy však tyto příznaky nezmírní, ale naopak se psychika může podstatně zhoršit.

Gábina
Žena je nevěrná, jen když jí muž zanedbává, když je frustrovaná, hledá ochranu, pochopení a soucítění... a když jí to neposkytuje její vlastní manžel, tak se nediv, že skončí v posteli někoho jiného...

Zdeňda
Pokud to muž nechal dojít tak daleko, že mu je žena nevěrná (samozřejmě jen v případě, že se nejedná o lehkovážnou, nezodpovědnou, nedozrálou ženskou...), tak už má fakt asi ten vztah velký problém ... Protože si jeho žena našla zřejmě nejen milence, ale i spřízněnou duši...

Názor psycholožky:

U mužů se často objevuje jejich nechuť k rozhovorům se svojí ženou. Při návratu domů zajistí nezbytně nutné záležitosti a zbytek večera věnuje „pozici u televize nebo u PC“. Naprosto přehlédne touhu své ženy povídat si o jejích přáních nebo se jen zeptat, jak daný den prožila? Jak se cítila? Nemluvě o otázce jejích potřeb. Pokud muž dlouhodobě přehlíží a zanedbává svoji partnerku, je nasnadě, že přijde muž, který bude mít zájem o pocity a emoce jeho partnerky, což je jen krůček k nevěře ženy. Žena potřebuje oporu a hýčkání a pokud o ní její muž má zájem, o nevěře neuvažuje.

Alí
A nebo je mu snad úplně jedno, jestli se na jeho nevěru přijde nebo ne. I takové chování je možné. Možná, že je i cílené.

Názor psycholožky:

V mé poradně jsem se setkala s případem, kdy na konzultaci přišla paní Klára s tím, že jí je její manžel nevěrný. Nevěra jejího manžela nebyla první, kterou Klára prožila. Za dvacet let jejich manželství přišla manželovi na osm nevěr. Pozoruhodné na uvedeném příběhu však je, že její manžel jí vždy při odhalení jeho nevěry poděkoval za to, že jí odhalila, a tím mu dala důvod k tomu, aby svoji milenku opustil. Přesto se neubránil tomu, aby svoji nevěru vždy zopakoval. Klára se snažila vztah zachovat, protože ve vztahu figurovaly děti, ale postupem času to pro ni bylo psychicky neúnosné. Kláry manžel se nezmění a jeho závislost na nevěrách bude postupem času gradovat.

Zakletá
Na to člověk musí mít povahu, aby osobě, se kterou žije, lhal.
Já bych nevěru určitě neutajila. Já nevěrná raději ani nebudu.

Zuzana
A přitom se radí: Zatloukat, zatloukat, zatloukat...

Eva
Chlapům se nevěra přihodí asi vážně častěji. Si vzpomínám, jak sem kdysi chodilo spoustu lidí a jak sem psal Obyčejný chlap o tom, jak byl své ženě nevěrný, protože se platonicky zamiloval a jak se pak modlil, aby mu na to jeho žena nepřišla. Se mu podařilo zatloukat zatloukat a zatloukat a nakonec to myslím dobře dopadlo.

Názor psycholožky:

Další otázkou týkající se nevěry je pravda, nebo lež? Pokud k nevěře dojde, řešíme, zda zatloukat, nebo říci pravdu. Některé ženy uvádí, že by nevěru přešly, pokud by nebyly seznámeny s detaily kolem mileneckého vztahu. Muži se s nevěrou svých žen podle výzkumů smiřují podstatně hůře než ženy. Pokud nevěrný partner lituje svého činu a chce se napravit, je ve většině případů vhodnější nezatěžovat svého partnera svým přiznáním. Ve chvíli, kdy nevěrný partner naopak přemýšlí o rozchodu, je mnohem ohleduplnější neživit plané naděje v partnerovi a upřímně přiznat pravdu. Iluze člověka brzdí v jeho posunu a přinášejí mu zničující pocit beznaděje. Před tím, než se budete chtít přiznat, přemýšlejte, zda váš partner bude schopen vaši pravdu unést.

Sandra
Já bych se mu pomstila, aby věděl, jaký to je.

Názor psycholožky:

V žádném případě nedoporučuji nevěru oplácet stejnou mincí. Pocit zadostiučinění přijde pouze dočasně, anebo se nedostaví vůbec. Následně můžou naopak přijít pocity frustrace a opovržení sama sebou.

Více informací najdete na www.sarkavavrova.cz