I když se nemůžete dočkat chvíle, kdy vytáhnete nový kočárek, uložíte miminko a vyrazíte společně ven, musíte se řídit celou řadou okolností. Na plánovanou procházku rychle zapomeňte, když je venku inverze nebo mlha a smog se drží nízko nad zemí. Meteorologové vydávají upozornění, která se vysílají v rozhlase a televizi, nebo jsou ke shlédnutí na internetu. Nevýhodu mají také miminka narozená v zimě. Je jasné, že s nimi také nepůjdete ven, pokud teplota klesne pod – 5 stupňů Celsia. U čerstvě narozených dětí nejsou plíce ještě tak odolné a mrazivý vzduch by jim neprospěl. Stejně tak miminkům nedělá dobře silný vítr, anebo dusná a extrémní vedra.

Kafe.cz zjistilo:

Podle odborníků můžete se zdravým, donošeným, novorozencem vyrazit ven několik dní po propuštění s porodnice, pokud to počasí dovolí. Výhodu mají jarní a letní miminka. V příjemném dni a v polostínu totiž může novorozenec pobývat opravdu brzy po tom, co s ním přijdete domů.

Do supermarketu raději nechoďte

S miminky do tří měsíců věku choďte jen minimálně do míst s vysokou koncentrací lidí, a to především v období chřipek a viróz. Jde zejména o supermarkety, tržnice, přeplněné dopravní prostředky, kavárny atd. Zcela úplně se pak snažte s novorozencem nenavštěvovat prašná a rušná místa. Samozřejmě že když žijete ve velkoměstě, tak asi namítnete, že to není zcela možné. Alespoň v prvních měsících se to však snažte eliminovat. Skoro každá rušná a prašná ulice se dá objet bočními klidnějšími uličkami.

Miminko se nesmí přehřát

Při oblékání vašeho miminka vždy dbejte na to, aby po vysvlečení nebylo zpocené. Velmi důležité je, aby se nepřehřálo. Zvláště novopečené maminky ve snaze ochránit dítě před zimou, to s teplým oblečením přehánějí. Pokud je venku zima, volte raději několik tenčích prodyšných vrstev než jednu silnou. Materiály vybírejte savé bavlněné nebo přízové. Vlněný svetřík nebo čepička může dítěti způsobit alergickou reakci. Pokud mrzne, tak vlněná čepička je na místě, ale oblékněte pod ni dítěti ještě jednu bavlněnou. Na procházky choďte s miminkem pravidelně, ale vždy se přizpůsobte počasí.


Pozor na prochladnutí

Ale pozor, miminko nesmí ani prochladnout. Novorozenci totiž nemají dostatečně vyvinutý termoregulační systém, a tak je třeba je přece jen obléknout trochu více, i když s rozumem. Řiďte se podle toho, jak se oblékáte vy a jednu vrstvu přidejte. Nezapomeňte alespoň na lehkou čepičku, a to i v případě, že je venku teplo. Novorozeným dětem totiž nejvíce tepla uniká právě hlavičkou.

Tipy Kafe.cz: Co vzít s sebou na procházku s miminkem?

  • Čistou jednorázovou plenku
  • Bavlněnou plenku
  • Vlhčené ubrousky
  • Jednorázovou přebalovací podložku
  • Náhradní oblečení (body)
  • Pokud nekojíte, pak se hodí i lahvička s mlékem

Kdy jste vyrazila na svoji první procházku s miminkem a jak jste jej oblékla?