Jak poskytnout první pomoc v nejčastějších situacích? Přinášíme vám stručný přehled nejčastějších situací, které vás mohou potkat!

Co mám dělat, když se přede mnou někdo skácí?

Především zachovat klid. Základní otázka zní: je dotyčný v bezvědomí, nebo nedýchá? Člověk v bezvědomí může dýchat. Na pacienta mluvte, zatřeste s ním, rukama mu zamávejte těsně před očima. V každém případě ihned zavolejte lékaře.

Jak pomoci člověku v bezvědomí?

Pokud je člověk v bezvědomí, nepokoušejte se o umělé dýchání. Je třeba zajistit stabilizovanou polohu. A jaké hrozí nebezpečí? Svaly v těle ochabují, jazyk může zapadnout a pacient se jím může zadusit, žaludeční šťávy se mohou dostat do plic. Otočte proto pacienta na stranu a jeho hlavu položte na týl.

Co dělat, když pacient již nedýchá?

Pokud pacient nereaguje, zavolejte pohotovost a proveďte masáž srdce. Obě dlaně dejte středem na sebe a tlačte na hrudní koš. Střed vaší ruky umístěte na střed hrudní kosti, silněji zatlačte.

Jak často mám tisknout, jak často dýchat z úst do úst?

Po třiceti stlačeních dvakrát poskytněte dýchání z úst do úst. Masáž hrudníku by měla být přerušena na co možná nejkratší dobu. Umělé dýchání můžete zavést nosem nebo pusou, vždy přitom zakryjte buď nos, nebo ústa.

Platí to i u dětí?

Ano. Popsaný postup platí u každého člověka, tedy i u dětí. Měly by se ale masírovat rychleji.

Jak silně mám dýchat?

Nedopravujte do plic více vzduchu, než sami můžete vydechnout. Masáž srdce provádějte do doby, než dorazí lékař!

Co udělat při silném krvácení?

Nejlepší je použít kompresivní obvaz. Pokud pacient krvácí z rukou či nohou, dejte mu je nahoru.

Kafe.cz zjistilo: Tohle potřebujete do ciziny!

  • Chystáte se na dovolenou na Slovensko, anebo přes něj budete projíždět? Pak dejte dobrý pozor – od 1. května 2009 byste v autolékárničce měli mít také Kartu první pomoci. Nestačí ale, pokud si ji vytisknete z počítače. Musí být totiž nepromokavá. A tak si ji po vytištění musíte nechat zalaminovat. Kartu můžete stáhnout na www.natankuj.sme.sk.
  • Ať se chystáte autem na dovolenou kamkoli, dejte pozor na vykrádání aut, ke kterým dochází v létě mnohem častěji. Nenechávejte v autě nic cenného a už vůbec ne na viditelném místě.

Tip Kafe.cz

Chcete vědět víc o tom, jak poskytovat první pomoc? Podívejte se na www.prvni-pomoc.com.