Haló, tady jsem!

Poté, co se nový človíček nahlásí mamince hlasitým »řevem« a seznámí se s ní, je zabalen do plenky a odnesen do novorozenecké části porodního sálu. První péče o novorozence je v režii zkušené dětské sestry, nebo porodní asistentky. Manipulace s miminkem musí být velmi šetrná, bez prudkých pohybů. Na sále by neměl být větší hluk, než je nezbytně nutné. Samozřejmostí je zajištění tepelné pohody miminka, novorozeně je na teplotní výkyvy velmi citlivé.

První ošetření

Pryč jsou ty doby, kdy křičící dítě bylo vloženo pod tekoucí vodu hned na porodním sále. Miminko zabalené do vyhřáté plenky se uloží na vyhřívací lůžko. Poté sestra jemně plenou otře zbytky mazu, plodové vody a krve z pokožky dítěte. Koupel miminka provedou až za několik hodin sestřičky na novorozeneckém oddělení. Vše ale záleží na přání rodičky, pokud je to jen trochu možné, snaží se jí porodnice vyjít vstříc a například očista miminka se provádí až poté, co bylo mamince položeno hned po porodu na tělo.

Pupík, očka a injekce

Následuje podvázání pupečního pahýlu – speciální svorkou nebo gumou. Ranka se desinfikuje a zabalí do gázy. Očička miminka se vykapou antiseptickými kapkami (kredeizace – prevence gonokokové infekce). Na miminko čeká také první injekce. Do svalu se mu aplikuje vitamin K (prevence krvácivé nemoci novorozence).

Záměna nehrozí?

Ještě na porodním sále, hned po základním ošetření, je dítě identifikováno. Je označeno číslem a jménem. Zaznamenávají se míry (délka, obvod hlavy, obvod hrudníku) a váha. Navíc dítě i maminka dostanou na ruku identifikační štítek.

Vyšetření lékařem

Apgar skóre – Adaptace novorozených dětí se měří podle Apgar skóre. Lékař posoudí pět základních životních projevů dítěte – srdeční činnost, dýchání, barvu pokožky, reakce na podnět a svalové napětí. Za každý projev dítě dostane 0 až 2 body. Všechny body se poté sečtou, v ideálním případě dítě dostane 10 bodů. Apgar skóre se odečítá v první, páté a poté desáté minutě po porodu.
Vyšetření vrozených vad – Po porodu se dají zjistit jen okem viditelné vývojové vady.
Známky svědčící pro porodní trauma
Celkové vyšetření – Následuje hned po porodu a základním ošetření novorozence. Lékař kontroluje polohu a pohyblivost miminka, ověří si také přítomnost základních reflexů. Při prohlídce novorozence se postupuje od hlavičky směrem k nožičkám.