Hypotéka účelová, neúčelová, americká, hypoteční úvěr, fixace úrokové sazby a další termíny mají každý svůj přesný význam a obsah, který není radno podceňovat.

Opravdu se vyplatí se s nimi dopodrobna seznámit ještě před podpisem smlouvy s bankou! Jen tak totiž můžeme mít dobrý pocit z toho, že jsme si v danou chvíli vybrali pro sebe to nejlepší.

Hypoteční úvěr se nejčastěji používá na financování nového bydlení nebo rekonstrukci staršího. Oproti jiným úvěrům, například spotřebitelským, má výhodnější podmínky v podobě nižších úrokových sazeb a také delší doby splatnosti.

Proto si můžeme půjčit daleko vyšší částku. Bance ale musíme poskytnout záruku - dáváme do zástavy nemovitost.

Je tedy hypoteční úvěr to samé co hypotéka? „Hypotečnímu úvěru se často zjednodušeně říká hypotéka, ale tento termín je vlastně nesprávný.

Hypotéka je totiž zástava, kterou máte vázánu svou nemovitost - například stavěný dům nebo koupený byt,“ vysvětluje Rita Gabrielová z Hypoteční banky.

Že však o hypotékách ve smyslu úvěru od banky slýcháte dnes a denně? „Nejen laici a média, ale často i odborníci tyto dva pojmy zaměňují. Rozdíl mezi nimi tak v dnešní běžné praxi vnímá jen málokdo.“

Zástava je nutnost

Jakou hypotéku můžeme proti hypotečnímu úvěru bance zastavit? V první řadě musí mít zastavovaná nemovitost minimálně stejnou hodnotu jako náš úvěr.

Není nutné, aby to byla přesně nemovitost, kvůli níž si úvěr bereme, tedy například dům, který stavíme. Je obvyklé, že při koupi bytu do osobního vlastnictví ručí klient přímo tímto bytem.

Pokud ale staví dům a má zatím jen stavební pozemek, musel by postupně zastavovat a zapisovat do katastru nemovitostí domek pokaždé, když dokončí určitou fázi stavby.

Co je co?

  • HYPOTEČNÍ ÚVĚR - půjčka, za kterou se ručí nemovitostí
  • ÚČELOVÝ HYPOTEČNÍ ÚVĚR - na financování bydlení: koupení bytu, domu nebo na stavbu či rekonstrukci
  • AMERICKÝ (NEÚČELOVÝ) HYPOTEČNÍ ÚVĚR - lze použít na cokoli, nejen na bydlení
  • HYPOTÉKA - zástava, jíž máte vázánu nemovitost proti hypotečnímu úvěru
  • HYPOÚVĚR - půjčka na bydlení hypotečního typu zajištěná zástavním právem k nemovitosti, specialita stavební spořitelny