Proteinová neboli keto dieta je hubnoucí metoda založená na snížení množství sacharidů a tuků a zvýšení bílkovin ve stravě. Při správném poměru složek potravy se v těle aktivuje proces zvaný ketóza, který si naše tělo uchovává z dob minulých pro případ „nouze“. Naši předkové neměli během celého roku přístup ke všem potravinám a například během zimy byl nedostatek sacharidů velmi častý. Aby jejich těla nestrádala, vytvořil se „záchranný“ proces, při kterém vznikají štěpením tukových tkání ketolátky, které slouží jako plnohodnotný zdroj energie. Díky efektivnímu odbourávání podkožního a útrobního tuku je keto dieta doporučována i lékaři jako prevence řady onemocnění.

Jaký je průběh proteinové diety? Nejprve je třeba vybrat nejvhodnější dietní program. Aby byla dieta účinná, je dobré ji na míru přizpůsobit potřebám každého zvlášť. Parametry, které určují délku diety, jsou věk, pohlaví, aktuální hmotnost, cíl v hubnutí, sportovní aktivita, délka spánku i druh zaměstnání. Poté si vyberete proteinová jídla a můžete se pustit do hubnutí.

V první fázi dochází k největší redukci váhy a nastartování ketózy. Přechod z normálního režimu na dietu může být v prvních dnech náročný, proto některé společnosti nabízejí výživové poradenství nejen na začátku při výběru dietního programu, ale také po celou dobu hubnutí a po skončení diety. Během druhé a třetí fáze nastává pozvolný přechod k „normálnímu“ životu, fixaci váhy a postupného zařazování „normálních“ jídel do jídelníčku. Tyto fáze jsou velmi důležité, protože slouží k předcházení jojo efektu.

Aby byla dieta účinná, je potřeba dodržovat pravidelné rozestupy mezi jednotlivými jídly, dostatečný pitný režim a denní dávku čerstvé či vařené zeleniny. Tato tři pravidla jsou základem zdravého životního stylu a pomohou vám, i když žádnou dietu nedržíte. Co když si vyberete keto jídla, která vám nechutnají? Nemusíte se bát, u prověřených společností si můžete všechna jídla, která vám nechutnají, vyměnit za jiná.

V čem vám proteinová dieta prospěje? Především se naučíte pravidelnému stravování a nebudete se během dne „šidit“ a jídlo dohánět večer. Díky tomu si vytvoříte zdravý vztah k jídlu a poznáte, že pro hubnutí není nutné hladovět, právě naopak. Proteinová dieta pomohla řadě účastníků také s kvalitnějším spánkem, díky kterému se probouzejí odpočatí a s větší dávkou energie. Úbytek váhy je velkou motivací, proč vyzkoušet keto dietu, ale v celém procesu je jen jedním z efektů, které tato hubnoucí metoda má. Cílem je nejen zhubnout, ale odnést si zdravé návyky i po jejím skončení.