První impulsy

Náš balkon má rozměry asi dva krát pět metrů. Ještě v únoru jsme na něm měli jen dvě jednoduché dřevěné židle, na kterých jsme občas se sklenkou vína pozorovali západy slunce nad místním sídlištěm. Ty doplňovalo pár květináčů, sušák na prádlo a starší kolo, na kterém občas jezdím do práce. Už dlouho ve mně klíčila potřeba udělat si jeden z těch hezkých designových balkonů, který budu využívat jako takový letní obývák v kombinaci s mini zahradou. A v poslední době jsem měl spoustu toho, co mi dosud chybělo – čas a energii se do tohoto projektu pustit.

Co se dá udělat svépomocí

I na malé ploše balkonu dokážete svépomocí a s trochou trpělivosti zázraky. Celý projekt jsem zahájil googlením informací, jehož výsledkem byl seznam prací, které zvládnu s potřebným materiálem a návodem i sám. Na seznamu se objevily tyto body: položit podlahu, poskládat jednoduchý nábytek z palet, vytvořit bylinkovou zahrádku, vyrobit ptačí budku a zasadit truhlíky se zeleninou. Tyto práce samozřejmě doplňuje vystěhování nepotřebných krámů (sušák musel pryč, kolo do sklepa). Nebudu se vám zde rozepisovat, jak jednotlivé práce provést, každý balkon je trochu jiný a potřebuje jiné zásahy. Pár tipů bych ale měl.

Co je třeba nakoupit

Spoustu materiálu na výrobu nábytku se mi podařilo získat za odvoz – to se týkalo hlavně palet. Z nich poté dokážete vyrobit jak stůl a židle, tak různé stojany na truhlíky. Většinou palety potřebují trochu opracovat, ale i tak se vám díky jejich použití podaří výrazně snížit náklady. Podlahu, truhlíky a různé barvy a laky vyřešila jedna objednávka v hobby marketu. Jako poslední jsem udělal nákup v e-shopu s pracovním oblečením a nakoupil vše, abych vypadal jako správný Kutil Tim. Hlavně doporučuju pracovní kraťasy s kapsami a úchyty na nářadí a dobré pracovní rukavice.

Jak to šlo

Začal jsem položením podlahy na původní kachlíkovou, díky dřevěnému dekoru se najednou balkon neuvěřitelně zútulnil. Stálo mě to dost nervů, zároveň jsem ale postupně začal přicházet na fígle manuální práce a zbývající úkoly mi šly mnohem líp od ruky. Pak jsem si rozvrhl budoucí rozmístění nábytku a stojanů, abych si ujasnil jejich rozměry, a pustil se do montáže a ošetření povrchů. Nakonec jsem spolu s manželkou osadil truhlíky zeleninou, která se dá pěstovat na balkoně, doplnil pár kytek, které tam mají šanci přežít. Konečné doladění jsem nechal na manželce, která objednala několik podsedáků pro pohodlnější sezení, žárovkové řetězy a pár luceren.

Výsledek?

Zatím to nevypadá dokonale, posezení z palet je trochu nakřivo, ale tím, že jsem si vše postavil sám, mám z balkonu mnohem větší radost, než kdybych si někde objednal nábytek a jen ho sešrouboval. Na balkonu teď trávíme mnohem více času, je útulnější a ve výsledku i mnohem lépe využitý než dřív. Pokaždé, když tady sedím, se dívám kolem a vymýšlím, jak ho zvelebit nebo zdokonalit do budoucna. Zjistil jsem, že jak člověk jednou začne a vytvoří něco rukama, fakt ho to chytne a má potřebu v tom pokračovat. Ten pocit, když před sebou vidíte dobře odvedenou práci, za to fakt stojí.