• Krkonoše
  • Beskydy
  • Šumavu

Pokud máte raději zahraničí, mohou to být Alpy, Dolomity, ale třeba i Tatry. Záměrně jsme vybrali místa s dobrou dostupností. Nejlépe vlastním vozem. Ten před jízdou zkontrolujte, nakupte potřebné doplňky jako nové gumové rohože do auta či deflektory oken, natankujte plnou nádrž a můžete vyrazit. Že se nudit nebudete, to zjistíte z našich konkrétních tipů.

Lyžování

Pokud jste milovnice jízdy po zasněžených sjezdovkách, a přesně to miluje i vaše rodina, je volba správné aktivity jasná. Nemusí to být ale nutně jenom lyžování, jelikož stejně tak láká i snowboarding, který už dávno není jenom sportem pro několik málo nadšenců. Než vyrazíte na cestu, je dobré zjistit, jak je na tom konkrétní areál se svými sněhovými podmínkami. Zajímat by vás měla nejenom vrstva sněhu, ale i to, kolik vleků a lanovek je v provozu. Třeba takové podmínky na lyžování Banská Štiavnica jsou každý rok perfektní a tak Slovensko může patřit mezi jednu ze zemí, kam vyrazit. Ještě lépe na tom bývají Alpy, kde není problém lyžovat třeba i během jara. V případě ledovců můžeme s trochou nadsázky říci i to, že si lze dokonale zalyžovat po celý rok.

Dnes už jsou moderní střediska na tak vyspělé úrovni, že si s sebou kromě oblečení nemusíte vzít v podstatě vůbec nic. Kvalitní restaurace vám poskytnou občerstvení, půjčovny vám nabídnou dospělé i dětské lyže s vázáním a botami, a lyžařské školy vás naučí to, co ještě nezvládáte. Samozřejmě nic není zdarma a tak většina vášnivých lyžařek ví, že investice do vlastního vybavení se rozhodně vyplatí více.

Cyklistika

Druhým tip je určený pro všechny milovnice, ale i milovníky jízdy na kolech. I to může být spojeno s pobytem na horách. Aktuálně není problém využívat stovky kilometrů cyklostezek, které mohou mít různou délku, stejně jako různou obtížnost. Odměnou vám však může být několik věcí, jako například:

  • Nádherné výhledy do okolí.
  • Projížďka úchvatnou přírodou.
  • Možnost poznat zajímavá historická místa.

U mnohých méně náročných cyklostezek není problémem vzít s sebou i děti. Pokud máte v plánu delší trasu, je dobré na to myslet už při plánování vašeho výletu. A to proto, že lze zvolit takový hotel, kde mají jedinečné centrum pro děti. Máte tak jistotu, že o vaše potomky bude velmi dobře postaráno po všech stránkách. Dostanou najíst i napít, budou mít k dispozici zázemí pro různé hry, stejně jako se jim může po celý den věnovat tým zkušených animátorů. Každý z rodiny tak může trávit čas po svém – váš potomek hraním a vy zajímavou fyzickou aktivitou.

Pěší turistika

Třetí možnost trávení volného času na horách je spojena s pěší turistikou. I to je aktivita, která dnes zcela určitě nezklame. Pokud se na ni podíváme blíže, je podobná cyklovýletům. I zde platí, že u kratších tras lze vzít děti s sebou, a u těch delších nechat potomky na hotelu. Dnešní interaktivní hračky je rozhodně dokážou dobře zabavit po dobu celého dne. Díky tomu si můžete naplno užívat svou procházku. Ta ale nemusí být jenom běžného rázu.

Pro ty z vás, které mají rády i adrenalin, jsou dnes v rámci různých horských masivů připraveny i jiné aktivity, než jenom toulky po značených cestách. Mohou to být organizované výšlapy na některé z nejvyšších hor dané oblasti. Zde si můžetenaplno prověřit svou fyzickou kondici. Za odměnu vás bude čekat neopakovatelný výhled. Druhým tipem jsou i takzvané ferraty. Tak jsou označovány zajištěné cesty ve skutečně náročném terénu. Příkladem může být třeba cesta po hřbetech horských masivů, nebo cesta, která zahrnuje jenom několik zatlučených kovových tyčí ve skále.