Na pleti během dne vznikají odumřelé buňky, maz a také pot. Na tom všem se usazují nečistoty z prostředí, ve kterém se pohybujeme. Večer tedy chodíme domů s mastnou pletí, na které je usazená vrstva prachu a dalších nečistot. Používáte podkladovou bázi, make-up i pudr? Musíme vás zklamat. Ani to vaši pleť před nepořádkem z ovzduší neochrání. Pokud je neodstraníte, zaděláváte si na pupínky, vyrážky nebo předčasné stárnutí pleti. Proto vždy před spaním pleť dokonale odličte a vyčistěte.

Jak při čištění pleti postupovat?

Začněte odlíčením očí. Pro tuto oblast jsou nejlepší dvousložkové odličovače, které odstraní make-up rychleji. Přiložte tamponek s odličovačem na oko, chvilku nechte přiložený a poté začněte krouživým pohybem od vnitřního k vnějšímu koutku oka líčidla stírat. Pokud máte citlivé oči, určitě volte péči přímo na to určenou, aby zbytečně nedocházelo k podráždění.

Následně se pusťte do odličování pleti. Pokud nosíte make-up, určitě pleť nejdřív odličte a až poté začněte s čištěním. Tedy nejdřív začněte s opět s odličovačem či micelární vodou na vatovém tamponku. Pak můžete přejít k čištění pleti. Nejčastěji se používají gely či pěny, které krouživými pohyby nanesete na tvář a poté smyjete vlažnou vodou. Pokud vlastníte čistící kartáček na obličej, právě při čištění přichází jeho čas. Místo prstů zkrátka gel či pěnu aplikujete a roztíráte kartáčkem. Pozor na otírání pleti ručníkem. Vždy používejte ručník určený pouze na obličej a jen jej přikládejte k tváři, nedrhněte. Posledním krokem při čištění je použití tonika či pleťové vody, které odstraní zbytky nečistot a pokožku zchladí.

Nezapomínejte na hydrataci

Každá pokožka potřebuje hydrataci. I mastná nebo problematická pleť si zaslouží na noc dávku výživy. Jen musíte vybírat podle typu pleti. Pro mastnější pleť volte lehké hydratační fluidy nebo gely bez obsahu silikonů. Pro aknózní pleť konzultujte péči s dermatologem a nepodceňujte jeho rady. Suchá a citlivá pleť naopak potřebuje pořádnou dávku hydratace. Ideálně použít sérum a na něj ještě navrstvit hydratační krém, hlavně bez obsahu alkoholu a ideální i parfemace. Pokud si nejste jisti výběrem správné péče, neváhejte se obrátit na kosmetičku či dermatologa. Ti poznají, jaký typ pleti máte, a ukáží vám, jak se o ni dobře starat.