Kousání nehtů není jen „dětskou“ záležitostí. V dětství si kousala nehty řada z nás, spousta lidí se však s tímto zlozvykem potýká i v dospělosti. Pokud je to i váš problém, nevěšte hlavu, na krásné nehty máte nárok i vy!

Proč přestat s okusováním nehtů?

• Nejen, že okousané nehty nevypadají pěkně, můžete si porušit také jejich strukturu. Drobná poranění a záděry v okolí nehtového lůžka mohou způsobit krvácení kolem nehtu nebo přivodit infekci.
• Pod nehty se nachází velké množství bakterií, které mohou způsobit infekci v ústech a také si je kousáním dopravujete do těla.
• Okusováním nehtů můžete způsobit narušení normálního růstu nehtů, dokonce jejich deformování.

Jak se zlozvyku zbavit?

• Ostříhejte nehty nakrátko, aby nebylo co okusovat, a ještě pečlivě zapilujte.Pořiďte si jeden malý praktický pilníček a noste ho vždy při sobě – pro případ, že by se během dne vytvořila nějaká nerovnost a bylo by třeba ji zapilovat.
• Pokud jste se neudržela a váš nehet to „schytal“, použijte náplast - nebudete mít nehet na očích, nebude vás lákat ho „poupravovat“ a snížíte riziko infekce.
• Zkuste to jeden po druhém.Vyberte jeden nehet, který pro vás bude tabu – prostě na něj nesáhnete, ani do něj nekousnete. Pokud to vydržíte týden, můžete přidat další nehet. Když uvidíte rozdíly mezi nehty, budete mít chuť mít je krásné všechny.

Jak o namáhané nehty pečovat?
Nehty jsou díky takovým zásahům často poničené a narušené, a to nejen na povrchu, dotýká se to také jejich struktury. S výběrem vhodné péče vám ideálně poradí vaše lékárnice, vhodný je například speciální lak na nehty Sililevo určený pro remineralizaci a obnovu struktury nehtů.

Dopřejte jim výživu i zevnitř

Zaměřte se na svůj jídelníček a dopřejte si stravu bohatou na bílkoviny, čerstvé ovoce a zeleninu, luštěniny, celozrnné obiloviny a ořechy. Důležité jsou také tuky, avšak vyberte si ty zdravé - panenský olivový olej, mandle, avokádo, tykvová a sezamová semínka.

Máte ráda zářivé barvy? Tak na nehty s nimi!

Mrzelo by vás okousat je, když jste si s nimi dala tolik práce. Upravte a nalakujte nehty vaším oblíbeným lakem. Variantou je také hořký lak na nehty, který by vás od okusování nehtů měl odradit svou nepříjemnou chutí. Pokud začnete experimentovat s barevnými laky, budete potřebovat také odlakovač. Zvolte přitom takový, který neobsahuje aceton a formaldehyd, ty nehty vysušují a oslabují.

Tip na noční péči nejen pro nehty:
Olejový zábal (ideální je mandlový olej, ale vystačíte si i s olivovým) - ruce dostatečně naolejujte a přes noc na ně navlékněte bavlněné rukavice. Olej vyživí poničenou oblast v okolí nehtů a pokožka vašich rukou bude navíc krásně hebká.

Mohlo by vás také zajímat: Zlozvyky, zloději vašeho půvabu