Začátky

S přítelem jsme se znali jen pár měsíců, když jsem neplánovaně otěhotněla. Sice nás to zaskočilo, ale přítel se k tomu postavil čelem a řekl, že tedy budeme rodina. Pořídili jsme si dům, který byl daleko od obou našich rodin, byla to dost výhodná koupě, ale i tak jsme si museli vzít hypotéku.

Slib

Přítel má práci, kvůli které musí být často pryč, jezdí po celé republice i do zahraničí. To mi tolik nevadilo, když jsme byli jen sami dva, aspoň jsem si říkala, že vydělá peníze pro rodinu. S dítětem jsem si to ale neuměla představit, a přítel slíbil, že jakmile se naše dítě narodí, najde si jinou práci, abychom byli víc spolu.

Osamělost

Narodil se nám zdravý syn, ale přítel slovo nedodržel a jinou práci si nenašel a ani nehledal. Takže je pořád pryč, na všechno jsem sama, na dítě, dům, zahradu… Rodiny i nejbližší přátele máme daleko, a i když jsem si našla nějaké kamarádky i v současném bydlišti, připadám si hodně osamělá.

Dluhy

Ale je tady ještě větší problém, finance. Já jsem na rodičovské dovolené, přítel je OSVČ. Bohužel ale nadělal dluhy na sociálním a zdravotním pojištění, a i když pořád pracuje, nebo aspoň pořád jezdí pryč a tvrdí, že jezdí do práce, tak mi dává peněz čím dál méně. Naopak si někdy ještě vezme z mojí rodičovské. Tvrdí, že splácí dluhy, ale já už jsem se dostala do takové finanční nouze, že jsem si i přes veškeré hospodaření musela vzít dvě půjčky, protože jsme neměli ani na splátku hypotéky. Z peněz, které mám každý měsíc, prakticky nikdy nevyjdeme, pořád jsme v minusu, a dluhy spíš narůstají, než aby mizely, dokonce nám už hrozí exekuce.

Hádky

To má samozřejmě vliv na náš vztah. Jsem z toho všeho zoufalá a nervózní, navíc jsem i fyzicky vyčerpaná, jak jsem pořád na všechno sama. Když přítel jednou za čas přijede, akorát se hádáme, náš sexuální život je na nule a vlastně mám pocit, že už jeden o druhého vůbec nestojíme. Ani bych se nedivila, kdyby měl mimo domov nějaké ženské.

Začarovaný kruh

Nejradši bych to s ním ukončila a se synem se odstěhovala a začala znovu. Ale nemám kam jít, nemám peníze, mám jen dluhy. Rodině ani přátelům to nechci říkat, navíc moje rodina na tom není finančně tak dobře, aby mi mohla pomoct, což bych stejně nechtěla. Takže vůbec nevím, jak z toho ven, hlavně jak se dostat z finančních problémů. Říkám si, že kdybychom byli v lepší finanční situaci, zlepšilo by to i náš vztah. Ale v hloubi duše už si vlastně neumím představit, že by to ještě mezi námi mohlo být takové jako na začátku.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.