Nejlepší kamarádky

Od čtyř let jsem měla nejlepší kamarádku, s kterou jsme se poznaly ve školce. Chodily jsme spolu i do školy, a i když se ona na druhém stupni přestěhovala do vedlejšího města, naše kamarádství pořád pokračovalo. Když mi bylo sedmnáct, zamilovala jsem se do jednoho kluka od nás ze školy. Prožili jsme spolu románek, ale dlouho nám to nevydrželo. On ztratil zájem, takže jsme se rozešli. Ale pořád jsme se vídali, protože jsme byli v jedné škole, a tak jsem ho jednou představila i svojí kamarádce, která za mnou přijela.

Svěřování se

A oni se dali dohromady. Na jednu stranu jsem z toho byla trošku překvapená, ale na druhou jsem to kamarádce vlastně přála, že jsou spolu šťastní, navíc už jsem taky měla nového kluka. Takže jsme se s kamarádkou vídaly dál a všechno se zdálo v pořádku. Postupem času se ze mě stala taková vrba, které se moje kamarádka i její přítel začali svěřovat o tom druhém a o svém vztahu, a já nikdy nikomu nic neprozradila.

Podvod

Až jednou mi ten její přítel napsal, že se spolu rozešli a jestli by to se mnou mohl probrat. Od kamarádky jsem tedy o ničem nevěděla, ale přijela jsem za ním. A ten den jsem mu zase podlehla, v té době už jsem byla opět single. Asi jsem pro něj měla pořád podvědomě slabost, a on to věděl. Pak jsem se ale dozvěděla, že se s mojí kamarádkou vůbec nerozešli, takže ji vlastně se mnou podvedl. Rozhodla jsem se pro mlčení, on taky mlčel, nic už mezi námi nepokračovalo, ale ani moje přátelství s kamarádkou už nebylo jako dřív.

Upřímnost

Snažila jsem se jí naznačit, že její přítel není tak dokonalý, jak se dělá. Navíc se mi doneslo, že ji podvedl ještě jinde, ale o tom jsem jí neřekla a nevím, jestli se to někdy dozvěděla. Ale ona byla podrážděná, a hádaly jsme se kvůli drobnostem. Až jsem to jednou nevydržela a ukázala jí, co mi její přítel psal, a řekla jí, ať se na něj vykašle, že on za to nestojí, a budeme zase kamarádky jako dřív. Pro mě bylo naše kamarádství opravdu důležité a moc jsem stála o to, abychom spolu zase dobře vycházely. Taky jsem nechtěla, aby byla s někým, kdo ji tahá za nos. Jenže ona se se mnou přestala úplně bavit, a naopak s ním zůstala.

Vzpomínky

Už je to pár let, nemám kontakt ani s jedním z nich, takže ani nevím, jestli spolu ještě jsou. Ona se mi už nikdy neozvala. Ale mně kamarádství s ní pořád chybí. Mám na ni tolik krásných vzpomínek, to se nedá vymazat. Občas se dívám na fotky, které mám už od školky, a je mi tak strašně líto, jak to dopadlo. Pořád přemýšlím, jestli bych se jí měla ozvat, dát najevo, jak mi chybí a že bych stála o to, abychom se zase mohly vídat. Ale mám strach, že už nebude mít zájem…

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.