Opravdová láska

Jsem 11 let vdaná a máme dva syny. S manželem jsme se seznámili přes společné známé, rychle mezi námi přeskočila jiskra a začali jsme spolu chodit. Po dvou letech vztahu jsem otěhotněla, a vzali jsme se. Nikdy jsem to nebrala tak, že jsme se museli brát, z mé strany to byla opravdová láska a bylo pro mě přirozené, že se jednou vezmeme a založíme rodinu. A vypadalo to, že můj manžel je stejného názoru.

Rodičovská dovolená

Chodila jsem do práce, ale samozřejmě jsem pak zůstala se synem na rodičovské dovolené a rychle po něm přišel i mladší syn. Byla jsem s kluky moc šťastná, rodičovskou dovolenou jsem si s nimi hezky užila a ráda na tu dobu vzpomínám. Když pak i mladší syn nastoupil do školky, vrátila jsem se do práce, ale jen na poloviční úvazek.

Sama na všechno

Ale už během rodičovské dovolené mě občas zarazilo manželovo chování. Bydlíme v domku, který jsme si koupili a opravili, a když byli kluci malí, tak jsem s nimi trávila celé léto na zahradě. Manžel se ale klidně sebral a jel s kamarády na dovolenou. Když jsem navrhla, že bychom mohli jet na dovolenou všichni nebo že bychom mohli jet taky někam spolu, moji rodiče by nám kluky pohlídali, tak říkal, že si potřebuje odpočinout s kamarády. Přitom kromě chození do práce toho zase tolik nedělal, celou domácnost i kluky jsem obstarávala vlastně sama a obstarávám dodneška.

Peníze

Navíc začal být hodně háklivý na peníze, pořád říkal „moje peníze“. Přitom já jsem vždycky svoje peníze považovala za naše, že to jsou prostě peníze pro nás všechny. Ale říkala jsem si, že to tak nemyslí a že se to časem spraví. Ale bohužel se to nespravilo, naopak to nedávno vygradovalo do té míry, že jsem rozhodnutá naše manželství ukončit.

Výčitky

Syn byl na plánované operaci nohy, takže jsem s ním doma na ošetřovném. Trvá to už několik týdnů, ale je na tom už dobře, takže zvládám obstarat i domácnost, každý den je uvařeno, upečeno, uklizeno. Ale manžel si začal stěžovat, že už ho nebaví, jak utrácím jeho peníze. Přitom nijak zvlášť neutrácím, pro sebe si nekupuju vlastně nic, pokud něco kupuju, tak věci pro kluky, běžnou drogerii a hlavně jídlo. Manžel je přitom na jídlo docela náročný a dva kluci školáci toho taky dost snědí.

Upřímnost

Takže jsme se na to téma pohádali a já se ho zeptala, proč se tedy ženil, když mu vadí, že se z jeho peněz kupují věci pro rodinu. A on mi odpověděl, že si mě vzal jen proto, že jsem byla těhotná, a že se mnou zůstává jen kvůli klukům. Zůstala jsem jako opařená. Manžel se se mnou od té doby nebaví, buď je v práci, nebo doma leží s mobilem a nevšímá si mě ani dětí, ale ve mně se tím něco úplně zlomilo. Vždycky jsem se snažila, aby rodina fungovala a všichni v ní byli spokojení, a nakonec se dozvím, že je manžel se mnou jen kvůli klukům. Jsem rozhodnutá podat žádost o rozvod, protože si neumím představit, jak bychom pokračovali dál, a držet rodinu s takovým člověkem už nechci.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.