Velmi populární je v poslední době také bílý, fialový nebo zelený chřest, který se připravuje díky nabídce z farmářských tržišť nejen v restauracích, ale i doma na spoustu způsobů. Chutný je zapečený se sýrem, v salátech, těstovinách či jako příloha k masu.

Novou chuť a vůni dodávají kulinářským výtvorům také čerstvé bylinky. Nyní je oblíbený zejména medvědí česnek, jehož listy lze od dubna do května sbírat v lesích. Tato aromatická bylina se hodí pro oživení chuti omáček, při úpravě různých druhů mas a lze z ní dokonce udělat pesto.

Ach ty bylinky

V jarních receptech se hojně používá plevel: kopřiva je výborná nejen do velikonoční nádivky, ale klidně nahradí špenát, do salátů se hodí pampeliška a pikantní chutí vyniká potočnice. Na zahrádce nebo v truhlíku za oknem můžeme pěstovat petržel, pažitku, kerblík, bazalku či řeřichu.

Bylinky dokážou oživit polévky i pokrmy z masa, jako je drůbeží, králičí, skopové, vepřové, jehněčí, telecí a kůzlečí.

„Obzvlášť králík je klasika české kuchyně, jež se z našich jídelníčků téměř vytratila. V posledních letech se však vrací do nabídky restaurací, i když v modernizované podobě, aby odpovídala nejen nejnovějším gastronomickým trendům, nýbrž také současným zásadám zdravé výživy,“ říká Roman Vaněk, majitel Pražského kulinářského institutu, který úpravě králičího masa věnoval program některých svých kurzů.

A pokud si správným receptem nejste jisti, můžete se inspirovat v restauracích, jež se stále víc orientují na sezonní suroviny.