8. Nakupujte jen v psychické pohodě

Zvláště ženy jsou náchylné ke způsobu nakupování ovlivněnému momentálním psychickým rozpoložením. Cítí-li se nešťastné, otrávené, nedaří-li se jim něco, často mají tendenci léčit si své bolístky nákupem nových věcí. Často jde o oblečení či kosmetiku dražší než obvykle, musí se přece něčím potěšit, když to nikdo jiný neudělá... Je dobré si toho být vědoma a v takových situacích kupovat jen to, co byste si koupila i běžně, anebo si takto udělat radost jen výjimečně.

9. Neodkládejte nákupy

Určitě se vám už někdy stalo, že jste koupi něčeho potřebného odkládala na poslední chvíli. Řekla jste si, že si ještě projedete nějaký katalog, nebo se podíváte do jiného obchodu, zda tam danou věc nemají levnější. A najednou už ji tak potřebujete, že není jiná možnost, než vzít to první, co se vám přijde pod ruku. Týká se to například dárků pro rodinu a přátele, spotřebičů, které již špatně slouží, ale i nových bot. S jejich koupí vyčkáváte až do nástupu chladného počasí, a pak si vezmete raději i dražší, než jste zamýšlela, protože už není kdy shánět jiné.

10. Tarify a paušály vybírejte s rozmyslem

Ať už jde o mobilní telefon, pevnou linku či připojení k internetu, vždy pečlivě vybírejte, který tarif je pro vás ten nejvýhodnější. Nespokojte se hned s první dobrou nabídkou, v klidu si prostudujte letáky a katalogy ostatních společností, než se pro některou variantu rozhodnete.

11. Využívejte slev pro věrné zákazníky

Nakupujte většinou ve stejném obchodě? Tak proč tam nenakupovat pokaždé, když vám poloha a sortiment vyhovuje a obchod vám nabízí možnost slev? Nemusíte hned zavrhovat každou zákaznickou kartu nebo sbírání bodů, když v obchodě nakupujete často. Může se vám to vyplatit.

12. Dívejte se na to, co podepisujete

Ať už podepisujte smlouvu o vedení běžného účtu, fakturu nebo všeobecné obchodní podmínky mobilního operátora, pečlivě si prostudujte, pod jaký text svůj podpis, a tudíž i souhlas, umisťujete. Že je to zbytečné? Omyl. Tím, že se včas seznámíte s podmínkami, ušetříte si velké výdaje, mezi které mohou patřit například smluvní pokuty, úroky z prodlení či jiné sankce nastupující pro případ, že nebudete plnit své povinnosti. Informujte se včas o možnostech smlouvu vypovědět, o lhůtách a finančních podmínkách.

13. Nešetřete na právníkovi

Uzavíráte-li důležitou smlouvu týkající se vyššího finančního obnosu či nemovitosti, rozvádíte-li se, nebo zvažujete-li možnost podat žalobu, konzultujte své kroky vždy raději předem s právníkem. Peníze za jeho návštěvu se vám vrátí. A rozhodně jde o nižší výdaj než který zaplatíte právníkovi za zastupování v případném sporu!

14. Pozor na nákup na splátky

Opravdu pečlivě zvažte, zda si musíte plazmovou televizi nebo rotoped pořídit teď hned a nezkusíte na ně postupně našetřit. Splátkový prodej totiž téměř není nikdy finančně výhodný. Za možnost mít věc doma ještě dříve, než na ni máte peníze, zaplatíte značnou sumu navíc. To stejné platí o zaručeně výhodných půjčkách…

15. Nenechávejte nemovitosti prodělávat

Máte garáž zaházenou starými krámy? A opravdu vám nestojí za to věnovat jeden víkend tomu, že garáž vyklidíte, nepotřebné věci vyhodíte a podáte inzerát na pronájem garáže? Nezapomeňte, že jde zdaleka o ten nejlepší způsob vydělávání peněz – a bez práce!