Diskutujte: Co si o dění kolem domácích porodů myslíte? Co vás potkalo v porodnici? Jaký byl váš porod?

„Při prvním porodu před dvěma lety v porodnici mi připadalo, že sestřičky na mě vůbec nemají čas a jsem pro ně jen ´další pár na holení´," stěžuje si Iva a pokračuje:

"Ani pan doktor se nechoval příliš empaticky, i když nemůžu říct, že by na mě byl vyloženě ošklivý. Možná jsem jen neměla štěstí na lidi, kteří byli právě ve službě, ale naprosto mě to otrávilo. Porod byl hladký, žádné komplikace nenastaly. Celou dobu jsem si říkala, že jsem klidně mohla zůstat doma, a taky to za pár týdnů, kdy mě čeká druhý porod, udělám." Iva se na domácí porod připravuje s porodní asistentkou, se svým plánem seznámila i manžela. "Moc nadšený nebyl, ale nakonec uznal, že porod je jaksi hodně moje věc."

Ivě se nepozdávala ani poporodní péče v porodnici: "Sestřičky mě třeba nutily kojit přesně podle nějakého nesmyslného plánu. Vůbec nebraly v úvahu, jak chce moje dítě jíst a kdy se mu to hodí, hlavně když jsem vypsala správný čas kojení do papíru, co měla malá nad postýlkou,“ popisuje. „A taky ty ponižující procedury, o kterých jsem si myslela, že už se ani nedělají – třeba úplné vyholení. Doteď si pamatuju, jaké měla ta sestra tupé holítko. Ale to jsou maličkosti, nejdůležitější pro mě je, že jsem neměla při tak důležitém životním okamžiku žádné soukromí. Chtěla jsem být ve svém prostředí a výhradně s lidmi, které mám ráda a kterým důvěřuju. Přestože manžel u porodu byl, stejně na mě co chvíli sahaly cizí ruce a hlavně mě stresovalo celé to nemocniční prostředí.“

Iva zmínila hlavní argumenty žen, které chtějí rodit doma a do porodnice se jim nechce - domácí prostředí, přítomnost známých lidí apod. Odborníci z řad lékařů mají ale konkrétní námitky právě opačné. Domácí porody u nás zatím nejsou příliš běžné (rodí se tak cca 500 dětí ročně) a díky tomu také podle jejich názoru patří Česká republika mezi země s nejnižší úmrtností miminek při porodu nebo těsně po něm a také rodičky čelí menšímu procentu porodních komplikací.

Případy, kdy porod doma způsobil smrt či vážné poškození zdraví

  • Příkladem může být situace z února 2009. Záchranka tehdy v Praze 8 vyjela k ženě, která rodila doma pod dohledem porodní asistentky. Miminko se sice narodilo, ale upadlo do bezvědomí a mělo zástavu srdce. Přivolaní záchranáři ve speciální sanitce s inkubátorem dělali, co mohli, ale děťátko umřelo už během převozu do nemocnice. Je možné, že by nepřežilo ani porod pod dohledem lékařů, ale jisté to není.
  • Odpůrci domácích porodů mají k dispozici i proslulý předloňský případ, kdy trvalé zdravotní následky zůstaly miminku, které doma pomáhala rodit dokonce sama předsedkyně Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková. Soudní žaloba tvrdila, že neoprávněně vedla doma příliš složitý porod, při němž se miminko málem udusilo. Přežilo, ale s nevratným poškozením mozku kvůli nedostatku kyslíku. Maminka udělala zásadní chybu, že asistentce neřekla o tom, že komplikovaný byl už její předchozí porod. Když potom ženy zavolaly záchranku, miminko bylo podle slov lékařky skoro mrtvé. Dnes nevidí, neslyší, může jenom ležet a reagovat na dotek a je vyživováno sondou. Ivanu Königsmarkovou soud nedávno odsoudil k podmínce a povinnosti zaplatit 2,7 milionu korun zdravotní pojišťovně za péči, kterou obnášel neúspěšný pokus dítě zachránit. Případ, zdá se, není uzavřen a soudy se jím ještě budou zabývat.
  • Další případ tragického domácího porodu byl zveřejněn minulý týden. Vedení Motolské nemocnice podá trestní oznámení kvůli porodu, který miminko nepřežilo, matka byla převezena k ošetření záchrannou službou. Na co přesně dítě zemřelo není momentálně jasné, bude provedena pitva. Předpokládá se však, že se udusilo kvůli pupeční šňůře omatané kolem krku. Tuto komplikaci nemá v domácích podmínkách porodní asistentka šanci odhalit, v nemocnici je však možné ji rozpoznat a dítě zachránit.

Iva, která se rozhodla rodit doma, si ale svůj názor vyvrátit nenechá: „Jsem přesvědčená, že taková věc se může přihodit i v porodnici. Porod je přirozená záležitost a kdyby něco, mám to do porodnice pět minut autem. Moje kamarádka doma rodila a nemohla si to vynachválit. Lituju, že jiné maminky nebudou mít možnost volby, až vstoupí v platnost nové zákony. Mě se to ale naštěstí netýká, další dítě už neplánuji.“

V Česku známe nejčerstvější čísla z roku 2009: Mimo porodnice se narodilo z nejrůznějších důvodů 419 dětí a z nich 120 doma.

Kolik dětí se rodí doma ve světě?

  • v USA 2 až 3 procenta
  • ve Velké Británii 4 až 5 procent
  • ve Švédsku 2 procenta
  • v Nizozemí 30 procent

Jaká opatření chystá stát?
Příslušné zákony právě procházejí Poslaneckou sněmovnou. Člověk, který by záměrně poskytoval zdravotní péči mimo zdravotnická zařízení by mohl dostat až miliónovou pokutu. V budoucnu by si také mohly matky samy platit péči zdravotníků, pokud budou potřebovat pomoc po záměrném porodu doma. Platby by se vyšplhaly na statisíce až milióny korun.