Simona Monyová debutovala v roce 1997 knihou Osud mě má rád. A zdálo se, že název knihy charakterizuje i její život. Díky tomu, že její knihy skvěle popisovaly svět nás, ženských, uměly pojmenovat jeho klady i zápory, příjemné i nepříjemné stránky s rozumnou dávkou emocí, ale i humoru, se stala nejčtenější ženskou spisovatelkou u nás. Se svým druhým manželem Borisem Ingrem založila v roce 2002 nakladatelství Mony, v kterém své knihy (vyšlo jich na třicet) vydávala. Čím úspěšnější však byla jako autorka, tím horší zřejmě bylo její manželství...

  • Úspěch se neodpouští ani doma

Domácí násilí může zažít každá z nás

Domácí násilí je nejrozšířenější formou násilí vůbec a v drtivé většině jsou jeho oběťmi ženy (násilí páchané na dětech, které je bohužel také velmi časté, v tomto případě pomineme), i když jsou známy také opačné případy. K násilí za dveřmi domu či bytu dochází, co svět světem stojí, jeho způsob se však pořád mění. Dřív byl muž hlava rodiny a nad tím, že manželce občas „jednu vrazí“ se nikdo nepozastavoval. Ženy si nechávaly týrání líbit, protože muž byl živitelem rodiny a ony neměly s dětmi kam odejít – podporu obvykle nenalezly ani ve své původní rodině (u matky a otce), protože i tam dost možná domácí násilí „fungovalo“.

  • S rostoucí emancipací by se ale dalo očekávat, že se počet žen týraných partnery bude snižovat. Bohužel...

Slavné, úspěšné a... bité!

Na světlo stále vycházejí neuvěřitelné příběhy úspěšných žen, které byly v domácím prostředí ponižovány, sexuálně zneužívány, krutě bity.

  • Známá dabingová herečka Mirka Součková (46) teprve před nedávnem prozradila, jak se k ní v manželství choval její muž, herec Zdeněk Mahdal (51). Ten její tvrzení, že ji urážel, ponižoval a napadal, popírá. Kde je pravda, těžko říct, protože jedním ze znaků domácího násilí je fakt, že se strašně těžko dokazuje.
  • Zkušenosti s týráním dále přiznala americká herečka Halle Berry (45), která prožívala peklo už od dětství. „Otec týral matku, já byla často u toho. Když jsem dospěla, podvědomě jsem si vybírala muže, kteří byli hrubí a násilní, protože to jsem znala.“
  • Urážky a facky lítaly také v hereckém manželství Brooke Mueller (34) a Charlieho Sheena (46), které nakonec skončilo u rozvodového soudu.
  • Naprosto šokující pak byly záběry zpěvačky Rihanny (23), kterou přede dvěma lety brutálně napadl její tehdejší partner Chris Brown. Za fotky, na nichž byl vidět její obličej plný podlitin a modřin, se prý nejprve strašně styděla. Pak se ale rozhodla využít je ve prospěch podobně trpících dívek. „Dospívající dívky nedokážou říct rodičům, že je jejich přítel bije. Je to jedna z věcí, které skrýváme, protože je nám to trapné. Já ale chci nechat mladé ženy do problému nahlédnout, protože cítím, že reprezentuji hlas, který není příliš slyšet,“ uvedla zpěvačka.

Chcete být další na řadě? Ovšem že ne!

Všechny tyto příběhy vyvolávají jedinou otázku: Proč si ženy nechávají (a ty ekonomicky nezávislé zvlášť) od svých partnerů dlouhodobě ubližovat? Většina totiž stejně zůstává kvůli dětem, ze strachu ze samoty, z obavy „co tomu řeknou lidi“ a ač je to neuvěřitelné, dokonce i z lásky. Doufají, že se partner změní, že už to bude naposled, mnohdy se přesvědčí, že si vlastně tu facku zasloužily... Důkazem, že tohle všechno je chyba, která se může stát osudnou, budiž případ spisovatelky Monyové.