Křehká rebelka s velkýma tmavýma očima inspirovala filmové velikány Francise Forda Coppolu, Martina Scorseseho i Woodyho Allena, a okouzlovala celé zástupy fanoušků. Od sedmnácti byla hvězdou filmů jako Beetlejuice, Střihoruký Edward nebo Mořské víly a brzy ji postavili na piedestal nejslibnější, nejtalentovanější a nejvíc cool hvězdy své generace. Byla jednou z těch vzácných výjimek, kterou zbožňují diváci stejně jako kritika.

Pak se jí zničehonic začala lepit smůla na paty - začalo se více mluvit o podivné společnosti, ve které se pohybuje, o divokých večírcích a podezřelých přátelích. Temné stíny šeptandy pak nabyly konkrétních obrysů před sedmi lety, kdyby byla Winona zatčena za krádež hadříků v hodnotě 5000 dolarů v luxusním obchodě Saks Fifth Avenue v Beverly Hills. Následoval ostře sledovaný soudní proces, v němž byla křehká tmavovláska odsouzena k pěti stům hodin veřejných prací. Pak jí nezbývalo, než se dobrovolně stáhnout do ústraní: opustila Los Angeles a přesídlila do poklidnějšího San Franciska, kde kdysi vyrůstala.

Nyní je ale Winona zpátky: letos na jaře má premiéru hned několik jejích filmů. A vedle nezávislých klenotů, které byly vždycky její specialitou, se objevila také ve velkolepé sci-fi na motivy kultovního seriálu Star Trek. Winona Ryder se vrací, a ve svých sedmatřiceti letech působí stálo jako křehká dívenka. Dívenka s velmi nekonvenčními názory.

Dětství ve stylu hippie

Oddaní fanoušci si o Winoně předávají spoustu více či méně pravdivých pozoruhodností: že trpí nespavostí a fobií z vody. Že - ačkoliv jejím poznávacím znamením jsou černé vlasy - je ve skutečnosti blondýna (přebarvila se kdysi dávno proto, že černá barva lépe vyjadřovala její stav duše)., Že jejím kmotrem je drogový guru Timothy Leary a že její bratr Uri dostal jméno podle sovětského kosmonauta Jurije Gagarina. Že Johnny Depp, s nímž kdysi prožila vášnivý románek, si kvůi ní nechal vytetovat nápis Winona Forever.

Pravdou je, že Winona prožila značně nekonvenční dětství: vyrůstala v komunitě hippies, kteří se přátelili s chilskými revolucionáři, bydleli v autobuse a neposílali děti do školy.

Možná i proto se tak brzy dokázala stát idolem teenagerů a ještě jako mladá dívka zazářila v legendárních filmových dílech jako byl Coppolův Dracula nebo Scorseseho Věk nevinnosti. Některé jiné velké role jí unikly jen o vlásek: v Kmotrovi ji kvůli zdravotním problémům nahradila režisérova dcera Sofia Coppola, hlavní hrdinku v Zamilovaném Shakespearovi jí zase vyfoukla Gwyneth Paltrow.

"Čekala jsem, až to přejde."

Po odsouzení za krádež a následném psychickém zhroucení její mediální obraz „gotické" madony značně potemněl. Winona si prošla závislostí na prášcích proti bolesti: „Po těch člověk není ospalý nebo utlumený. Spíš zmatený. V té době jsem byla opravdu dost mimo."

Na skandál Winona zareagovala tím, že se stáhla do ústraní a nadlouho omezila své působení před kamerou. „Nikdy jsem nevydala žádné prohlášení. Neřekla jsem na to téma ani slovo. Neudělala jsem nic. Prostě jsem jenom čekala, až to přejde," ohlíží se za bolestnou minulostí. Winona sama prý nicméně žádnou vinu za svůj kriminální delikt necítí, protože tím nikomu konkrétnímu neublížila.

Na každý pád, nyní se zdá, že její „kriminální" minulost je definitivně zapomenuta. Winona může směle otevřít novou kapitolu své filmové kariéry.