České republice vévodí nesnášenlivost na pyl či roztoče, což jsou jedny z nejrozšířenějších alergenů. Podráždit nás umí také chlupy domácích mazlíčků. S narůstajícím teplem zvířata línají a spadaná srst se dokáže rychle roznést a alergiky potrápit. Čtyřnohých kamarádů se naštěstí nemusíte hned zbavovat. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel a domů si pořídit kvalitní čisticí pomocníky jako jsou například robotické vysavače.

Co pomůže od alergií?

Pečlivý úklid, to je zaklínadlo, které vám od alergií skutečně pomůže. V boji proti nezvaným návštěvníkům určitě zabere, když budete konstantně udržovat nízkou teplotu vzduchu a sucho v bytě. Nezapomínejte ani na pravidelné větrání a vpuštění denního světla do místností, kde se roztoči vyskytují nejvíce. Tyto základní postupy vás od nepříjemných alergenů, kterými jsou převážně plísně, zvířecí chlupy a samotný pyl zaručeně zachrání. Navíc, paraziti se drží hlavně u země, proto několikrát v týdnu pečlivě vyluxujte.

Robotický kamarád nevíří prach

Nebaví vás každý den vysávat? Šikovnou alternativou neustálého ohýbání se s vysavačem v ruce je domácí robotický vysavač iRobot. Na rozdíl od klasických vysavačů při úklidu vůbec nevíří prach. Tím pádem výrazně pomáhá alergikům v nekonečném boji. Navíc robot pracuje, zatímco vy budete například v práci či s rodinou na výletě.

Kde si roztoči hoví?

Roztoči jsou téměř po celém bytě, ale nejvíce se jim daří v ložnici a u často používaného čalouněného nábytku nebo na místech, kde odpočívají domácí mazlíčci. Další dobrou radou je udržovat nízkou vlhkost v bytě, která přispívá k tomu, že se nebude alergenům v domácnosti líbit. Popřemýšlet byste měli také nad pořízením protiroztočových povlaků, které škůdce doslova zastaví.

Zvláštní kategorie: alergie na zvířecí chlupy

Pokud se u vás vyvinula alergie na zvířecí chlupy až poté, co jste si pořídili čtyřnohého kamaráda, nezoufejte. Když zvířeti dopřejete alespoň dvakrát týdně pořádnou koupel, snížíte vylučování dráždivých látek dokonce až o 90 %. Pomohou i speciální roztoky, které se vtírají do srsti zvířete.

Chlupy nejsou hlavní problém

Alergické symptomy nevyvolávají samotné chlupy, jak se dlouho věřilo. Alergeny tvoří v základě bílkovinné molekuly, které najdeme v moči, slinách, odumřelých buňkách nebo výměšku mazových žláz. Chlupy pak slouží jen jako určitý přenašeč, na kterém ulpívají.

Více informací na irobot.cz.