Diskutujte: Jaký je váš recept v boji s infekcí? Mohlo by vás také zajímat: 10 nejlepších a nejúčinnějších bylinek

Mrazivá zima většinu nebezpečných bakterií hned na počátku zabije, a proto nás častěji do postele složí viry nachlazení a chřipky. Jakmile je ale teplejší počasí, začnou se vzduchem prohánět třeba bakterie střevní chřipky. Na co se tedy připravit a jak se tomu bránit?

Střevní chřipka

Gastroenteritida je velmi nepříjemné onemocnění a postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Může jít o virovou a také bakteriální nákazu. Ty způsobí infekci v žaludku, ve střevech, nebo v obojím najednou. Je rozlišována podle způsobu nákazy, ale příznaky bývají ve většině případů úplně stejné. Jedná se o nevolnost, zvracení, zácpu, průjem, horečku nebo kombinaci těchto nepříjemností. K tomu se přidávají malátnost, únava, bolest kloubů a svalů. Při kombinaci průjmu a zvracení je potřeba neustále doplňovat tekutiny, protože hrozí dehydratace. Příznaky se objevují náhle, téměř bez varování a nejhorší bývají zpravidla první dva dny, i když u slabších jedinců to může být až týden. I po vymizení nevolností a průjmu je potřeba nějakou dobu dodržovat dietu. Častěji se objevuje v létě, ale právě menší epidemie propukají při teplých a vlhkých zimách.

Kafe.cz zjistilo:

  • V případě virového původu nákazy se při léčbě nařídí pouze dieta a při horečkách paralen. Pokud se jedná o bakterie, mohou se podávat léky uklidňující střevní prostředí (třeba živočišné uhlí), nebo také antibiotika. Je velmi nakažlivá, a proto je vždy potřeba izolace od mnoha lidí a nutné je i dodržování hygienický pravidel. Imunitu a střevní mikroflóru můžete celoročně podporovat probiotiky a doplňky stravy.

Tip Kafe.cz:

  • Máme pro vás jednu „babskou“ radu. Pomoci vám může pití ledové Coca-coly po lžičkách. Uklidní žaludek a cukry dodají potřebnou energii ztracenou při zvracení. Stačí vždy jedna dvě lžičky, příliš mnoho koly zase žaludku nesvědčí.

Vaginální infekce

Záněty pochvy jsou ženským strašákem. Existuje jich mnoho a objevují se ve všech etapách ženského života. Nevyhnou se jim ani dívky před první menstruací, ani žena po menopauze. Ohrožují také těhotné ženy. Opakované záněty mohou být příčinou potratů, neplodnosti, nepravidelného menstruačního cyklu, bolestí při sexu a dalších problémů. Existuje hned několik možných příčin, proč na ně více trpíme v zimě. Patří mezi ně nošení teplého, upnutého oblečení ve více vrstvách, prochladnutí, stres, ale také antibiotika, kterými většinou v zimě léčíme jiné bakteriální onemocnění. Hlavním projevem je vaginální výtok. V ženském těle v průběhu cyklu dochází k mnoha vaginálním sekrecím, vrchol nastává v době ovulace, proto si nepleťte tento hlen s problematickým výtokem. Špatné je, pokud výtok trvá déle, je hojný, hrudkovitý, zapáchající nebo je zabarvený.

Kafe.cz zjistilo:

  • Antibiotika se v takových případech nasazují až při silných bolestech břicha, horečkách a silném výtoku, ženská vagína totiž není sterilní a často se stane, že se některé bakterie a mikroorganismy v pochvě přemnoží. Žena by se tak musela léčit téměř celý život. Doporučené je tedy užívání vaginálních gelů určených k prevenci poševních infekcí, občasné výplachy pochvy prostředkem z lékárny nebo čípky upravující pH pochvy.

Zánět močových cest

Ženy mají častěji problémy s močovými cestami než muži, a to hlavně z důvodu kratší močové trubice, která ústí blíže konečníku, a tak mají bakterie, běžně žijící ve střevech, kratší cestu přímo do ženských orgánů. Typickými příznaky je neustálé nucení chození na malou, pálení a pocity řezání při močení, problémy často doprovází také tupá bolest podbřišku. Při vážnějších obtížích se také objevuje v moči krev. V zimě se často tepleji oblékáme, ale většinu času se zdržujeme ve vytopených místnostech, tím dochází k zapocení a bakterie se tak snadno dostávají tam, kam nemají.

Kafe.cz zjistilo:

  • Při závažnějších obtížích či projeví-li se zánět poprvé, jděte k lékaři a ten většinou nasadí antibiotika. Trpíte-li na záněty častěji a poznáte, že se jedná o počátek takového problému, můžete zkusit problém vyléčit i sama. V takových případech je nejlepší zvýšit příjem tekutin, vyhýbat se přechodům z tepla do zimy, vyvarovat se pohlavního styku a držet se v teple a v klidu. Jako prevence pomáhají skvěle také brusinky nebo urologická čajová směs.