Neberu žádné léky, užívám pouze multivitaminy. Jsem dobrý plavec, ale plavání mi absolutně nepomáhá s redukcí váhy. V práci se pohybuji, z jídelníčku jsem vyloučila sladkosti, omezila jsem příjem těstovin a pečiva, a i když se snažím, váha vůbec nejde dolů. Členství ve fitness centrech jsou pro mě ale moc drahá. Prosím poraďte, co bych měla udělat, abych se dostala alespoň na 60 kilogramů?

Odpověď výživové poradkyně a fitness trenérky Evy Beníškové

Vzhledem k tomu, jak popisujete váš stav, zkušenosti s pohybem a úpravou stravy, je evidentní, že máte odhodlání zapracovat na sobě, a to hlavně kvůli osobnímu pocitu. To je ten nejdůležitější krok!

Bohužel všechno souvisí se vším a neexistuje jedno „zaručené“ pravidlo jak zhubnout, které by účinkovalo na všechny typy lidí stejně. Ve vašem případě bych doporučila obrátit se na specialistu – výživového poradce či nutričního terapeuta, aby vám sestavil individuální plán.

Z vlastních zkušeností vím, že je velmi důležité osobní setkání, rozbor vašich současných stravovacích návyků, je třeba podrobně se zaměřit na váš zdravotní stav, životní styl, pohybovou aktivitu a vypracovat vám plán na míru. Doporučuji vybrat opravdu odborníka, který vám bude garantovat i konzultace a dohled nad dodržováním plánu.

Není bezpodmínečně nutné chodit do fitness center, je i spousta jiných účinných sportů a pohybových aktivit, kterým se můžete věnovat třeba i v pohodlí domova. Tudíž vás čeká investice do vašeho osobního plánu, který by měl změnit váš životní styl tak, aby se zdravé a vyvážené stravování, pohybová aktivita a osobní pohoda staly naprostou denní samozřejmostí.

Eva Beníšková
Výživová poradkyně a fitness trenérka. Poskytuje také výživové poradenství pro diabetiky a celiaky, ze sportu se věnuje zejména zumbě.

Máte podobné zkušenosti jako má naše čtenářka? Co byste jí poradily?