„Celý život jsem byla zvyklá chodit na Vánoce k prarodičům. Štědrý den jsme trávili jako velká rodina u prostřeného stolu, poslouchali koledy, dávali si dárky a připíjeli na to, ať se příští rok zase všichni setkáme. Velká rodina – to pro mě byly Vánoce. Chtěla jsem v tradici pokračovat, nyní už u mých rodičů. Jenže partner to odmítá. Chce být doma, najíst se a dívat na televizi. Navíc moje rodiče nemá zrovna rád. Trápí mě to a nevím, jak z toho ven,“ napsala nám Pavla (27).

41 % lidí tráví Vánoce doma

  • 41 % Čechů tráví Vánoce doma, ostatní odjíždějí k příbuzným anebo na dovolenou.
  • 75 % lidí oslaví Vánoce s nejbližší rodinou, 20 % potom s rodinou širší.
  • Naopak na Silvestra zůstává doma jen 38 % lidí.

Téměř každý muž tchyni nemusí

Na vtipech, které kolují o tchyních, je bohužel něco pravdy. Většina mužů je totiž nesnáší. A vůbec to neznamená, že mu k tomu tchyně zavdala příčinu. Jen málokterý miluje rodiče partnerky natolik, že je ochoten je neustále navštěvovat a trávit s nimi veškeré svátky či rodinné oslavy.

Přes devadesát procent mužů by dokonce potěšilo, kdyby se s tchyní nemuseli vídat vůbec. Není tedy divu, že z nápadu trávení svátků s vašimi rodiči nebude partner dvakrát nadšený.

Vlastní matku zbožňuje, mou nesnáší

O své matce by nikdy neřekl křivé slovo. Zastává se jí vždy a za všech okolností a tou špatnou jste jedině vy. Je zajímavé, že vaše maminka, i kdyby byla sebelepší a udělala pro vás první poslední, kvalit té jeho nikdy nedosáhne.

„Jedny Vánoce jsme trávili u tchyně. Byl to horor. Výslech jako na policii, dusná a napjatá atmosféra, spálený řízek a voda z kohoutku na pití, aby se ušetřilo. Další rok jsme byli u mých rodičů, a to byl pravý opak. Kapr se salátem, cukroví, hrály koledy a dostali jsme hromadu dárků. I přesto se mu moji rodiče nezavděčili. Když jsem k nim chtěla jít letos znovu, řekl, že ne, že jednou stačilo. Má jich prý plné zuby,“ stěžuje si na svého partnera Vlasta (30).

Rodiče nás pozvali, on to odmítl

„Moji rodiče pro nás dělají, co můžou. Pomáhají nám finančně, hlídají nám dítě, zkrátka vypomůžou a vyhoví ve všem, co je třeba. Jeho matka nám nedá nic a o naši rodinu se nezajímá. A když, jen kritizuje. Přesto ona je nejlepší a moje rodiče ti nejhorší. Prý se mu pletou do života a on nemá soukromí. Vím, že je nesnáší. Trápí mě to. Pozvali nás na Štědrý den, ale on odmítá jít. Radši prý bude doma, než je zase vidět,“ stěžuje si na podobný problém s pláčem Milada (34).

Vánoční kompromis: Jeden den tchyně, druhý vaši rodiče

Pokud partner vaše rodiče – byť i bezdůvodně – nesnáší, nezbude vám, než se s ním domluvit. Nebo pro klid v rodině udělat ústupek. Odmítá trávit Vánoce s vašimi rodiči, ale chce pozvat tchyni?

Tak to ne – trvejte na tom, že rodiče mají stejná práva. Buď přijdou všichni, nebo nikdo. Ideální je však v takovém případě zůstat na Štědrý den s rodinou doma a první a druhý svátek vánoční rozdělit mezi návštěvy vašich a jeho rodičů.

Každý rok můžete střídat, ke kterým půjdete dříve. Bude to spravedlivé a partner se nebude moct cítit ukřivděný.