Diskutujte: Jak vycházíte se svou tchyní?

Také by vás mohlo zajímat: Jak vycházet s příšernou tchyní nebo Tahák pro senzační tchyni

„Dřív jsem neměla ráda vtipy o tchyních, připadaly mi hloupé a říkala jsem si, že se přece nedají strkat všechny tchyně do jednoho pytle. Teď už si nejsem tak jistá. Taky jsem nechtěla poslouchat kamarádky, když se pustily do stížností na matky svých partnerů. Vždycky jsem zastávala názor, že kde je dobrá vůle, tam se lidé domluví. Jenže jsem se spletla. Netušila jsem, že na vlastní tchyni budu muset nastražit léčku, abych vůbec něčeho dosáhla.

Po roční známosti jsme se s přítelem nastěhovali do podkrovního bytu v domě jeho rodičů. Bývala bych raději bydlela někde v soukromí, ale jako mladý pár nemáme moc peněz nazbyt a přítel mě přesvědčoval, že je jeho maminka hodná a do ničeho nám mluvit nebude.

Zpočátku byla tchyně jako cukříček.

Vypadalo to, že udělá všechno pro to, abychom si my dvě rozuměly. Postupně se však začaly objevovat první mráčky – pochybovala, jestli se o jejího syna starám dobře, menší neshody nastaly i kolem péče o dům a zahradu. To všechno jsem se snažila řešit s nadhledem a vstřícně, přestože jsem si někdy hodně poplakala. Hlavně mě mrzelo, že se přítel od všech sporů, které mě vyčerpávaly, snažil držet dál. Jako by doufal, že si to nakonec nějak urovnáme samy.

Nejvíc ze všeho mi vadilo, že tchyně postrádá jakýkoliv takt.

Kdyby mohla, možná by procházela zdmi jako bílá paní, aby se podívala, co jejímu Tomíkovi vařím k večeři a jestli je večer pořádně přikrytý. Nechci jí brát syna, ale co je moc, to je moc...

Klepání jí nic neříkalo, až donedávna k nám vrážela naprosto bez ohlášení, kdykoliv jí to napadlo. Tu s kusem koláče, jindy nás upozornit na něco v televizi, nebo si jen tak popovídat. Přítel se ostýchal s ní na tohle téma promluvit. „Vůbec nevím, jak bych jí měl říct, aby klepala ve vlastním domě,“ vymlouval se.

Víc a víc jsme se kvůli tomu hádali, až mi došlo, že jediná cesta vede – přes postel! Začala jsem se vykrucovat z milostných hrátek s tím, že se nemůžu uvolnit, když nevím, jestli v nejbližším okamžiku nevrazí do dveří jeho matka. Ostatně... Ani jsem si moc nevymýšlela. Opravdu je to nepříjemné. Kdo by měl chuť na milování za takových okolností?

Nakonec přítel souhlasil s menší studenou sprchou pro všetečnou matku. Když jsme zase jednou v neděli v podvečer zaslechli charakteristické kroky na schodech, patřičně hladově jsme se na sebe vrhli. Svlékat jsme se ani nemuseli, na tu chvíli jsme se pečlivě připravili. Přála bych vám vidět svou tchyní ve dveřích. Stála tam jako Lottova žena. Od té doby klepe pokaždé a pěkně zřetelně.