Stále více rodičů se bojí vlivu počítačových her na jejich děti. I média stále více zmiňují nové moderní závislosti a mezi nimi právě závislost na hrách a počítačích samotných. Informace ale často bývají jen jednostranné a málokdy se mluví také o pozitivním vlivu na dítě. Mezi ně patří třeba odolnost proti stresu, komunikační dovednosti, strategické myšlení, rozvíjení logiky, postřeh, koncentrace a koordinace rukou a očí. O závislosti se pak hovoří tehdy, pokud je kontakt s počítačem velmi intenzivní, délka hraní her se zvyšuje, je ovlivněno chování jedince, který nedokáže přestat, i když ví, že by měl apod. Podle odborníků jsou dvě hodiny denně strávené u počítače ještě v limitu normálnosti.

Mohlo by vás také zajímat: Exmanželka mi brání ve styku se synem!

„Lukáš začal hrát hry asi před pěti lety. Bylo mu 8 a mě ani nenapadlo, že by ho to mohlo nějak zkazit. Teď se mu ale zhoršil prospěch, skoro nespí a hry hraje po nocích. Do školy chodí s tabletem a pokud na hodinách nespí, tak zase hraje. Už mi volali i ze školy, abych to začala nějak řešit. Ale já popravdě vůbec nevím jak,“ říká Renata a dál se bojí o budoucnost svého syna, který přestal dokonce chodit ven s kamarády a žije jenom online. „Je to jenom malý kluk, přeci ho nepovezu někam do léčebny,“ strachuje se Renata.

V takové chvíli už není čas váhat. Paní Renata by se měla obrátit na odbornou pomoc, kde by jí určitě poradili co a jak dál. Doma je pak potřeba nastavit určité hranice a míru a zkusit dítěti nabídnout jiné koníčky, aby se odreagovalo a uvědomilo si znovu reálný život. „Je těžké ho uhlídat. Doma to ještě docela jde. Když se vážně rozčílím, poslechne a počítač nechá vypnutý. Ale jsem rozvedená a jeden celý týden a víkend tráví syn u manžela doma. Tam se mu ale pořádně nikdo nevěnuje, takže sedí u her celý den. Navíc to, že rozbil rodinu, synovi právě vynahrazuje tím, že mu kupuje stále nové a nové vychytávky na počítač nebo tablet. Je to prostě začarovaný kruh.“

S dítětem je potřeba co nejdříve komunikovat a vysvětlovat, co všechno hrozí, a naučit jej vlastní zodpovědnosti. Tablet a počítač si musí zasloužit. Vždy ale konzultujte své řešení s odborníkem. Závislost už může být na takové úrovni, že domácí řešení nepomůže. „Zkusím o tom promluvit s manželem a nabídnout synovi férovou smlouvu, dohodu. To by na něj mohlo zabrat. Je to vlastně hodný kluk, jen ho víc baví ty proklaté počítače,“ dodává ještě Renata. Odborníci ale varují, že úplným odpíráním počítače nebo jiných technologií dětem nezabráníte ve hraní, jen jejich touhu zdvojnásobíte a stejně jako u jiných závislostí vám mohou začít lhát a jinak se vymlouvat. V takových chvílích jde hlavě o komunikaci.

Jak to se svými dětmi řešíte vy? Vidíte v počítačích hrozbu?