Podpásovka

Můj muž má zvláštní minulost. S bývalou přítelkyní prožil třináct let. Dost mu ublížila. Brali se po dvanácti letech a o rok později přišel rozvod. Děti neměli, protože ona je nechtěla. Nechci rozebírat, co se tam stalo, ale přítel to ještě nerozdýchal. I na chlapa byl takový podraz silné kafe.

Bohužel to dopadá na náš vztah. Jde o to, že přítel se cítí nesvůj, když jsme ve městě, kde jeho bývalá žena bydlí. Ošívá se a nechce vyjít z domu. Má tam spoustu příbuzných a občasným návštěvám se nevyhneme. Vím, že je to kvůli té ženské. Trápím se tím, jestli ji má ještě pořád rád. Tvrdí mi, že ne. Nechce se o tom vůbec bavit. Chová se jako malý kluk. Jsou to už tři roky zpátky a my spolu máme půlročního chlapečka. Myslím si, že by se měl od minulosti odpoutat a užívat si život se mnou a se synem.

Pravda nebo lež?

Jeden z posledních zážitků s ním mě dorazil. Vyrazili jsme na návštěvu, ale ve spěchu jsem zapomněla přibalit pleny pro malého. Museli jsme se stavit v místní drogerii. Přítel se cukal, že dovnitř jít nechce. Asi by bylo lepší, kdybych nechala syna běhat bez plen jen proto, že se dospělý chlap neumí postavit svojí bývalce. Ani ve snu by mě nenapadlo, koho potkáme. Zarazilo mě to, protože jsme na ni nikdy nenarazili, ale je to pro mě cizí ženská. Neřešila jsem to. Čekala jsem, že muž půjde hrdě vedle nás, protože se za svou novou rodinu nestydí, ale on se otočil na patě a šel se zašít do auta. Nechal nás tam. V té rychlosti jsem mu nestačila říct, aby mi dal aspoň peníze, které měl u sebe. Popadla jsem syna a šli jsme za přítelem k autu, abych si vzala hotovost. Přemlouvala jsem ho, ale nic s ním nepohnulo. Dovnitř jít nechtěl. Nevím, o co mu jde. Mám podezření, že ji má pořád rád. Prý ale miluje nás. Nevím, kde je vlastně pravda. Nedává mi to logiku.

Možná se za mě stydí. Jeho bývalka je krásná a štíhlá. Já mám po porodu pár kilo nahoře a nejsem nijak hezká. Muž je celé dny v práci, a tak na péči o sebe moc času nemám. Ale dávám do vztahu vše, co by jen chlap mohl chtít. Mrzí mě to.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.